libris.ro

10 Septembrie: Comemorarea a 149 de ani de la moartea lui Avram Iancu, cu gânduri de la Iași

Astăzi se împlinesc 149 de ani de la moartea lui Avram Iancu, avocat și revoluționar român, ce a jucat un rol foarte important în Revoluția de la 1848 din Transilvania.
Avram Iancu a fost un naționalist român ce a luptat pentru meleagurile sale, și-a cerut drepturile fără fricp și i-a învățat și pe consatenii lui același lucru, chiar dacă acesta avea avere multă, prefera să doarmă prin păduri și șanțuri umede, apărând interesele și libertățile fundamentale ale românilor ardeleni.

Pentru guvern acesta era considerat „periculos”, deoarece în luna aprilie 1848 participa la tot felul de întruniri pentru acțiuni politice alături de alți tineri români, iar în urma unor informații din partea unor funcționari unguri, guvernul a cerut arestarea sa, însă pe motivul că guvernul a omis emiterea arestarii, acesta a scapat de arestare.

A luptat pentru drepturile oamenilor, a condus prima bătălie pentru Abrud ce a început la 8 mai 1849 și s-a încheiat la 10 mai prin evacuarea orașului de către trupele maghiare.
Își asuma orice risc pentru a le comunica moților săi drepturile și revendicarile acestora:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


„Cereți vârtos să se șteargă iobăgia, pentru că, lucrând pe nimica de vreo zece sute de ani în brazdele domnilor, ați plătit și de o sută de ori pământul care vă dădea hrana vieții de pe o zi pe alta, cu atât mai mult că l-ați plătit degeaba, pentru că acela a fost al vostru și pentru el s-a vărsat sângele strămoșilor voștri… Să caute de aceea cu toții a se uni cu poporul, declarând fără sfială ungurilor că nu se odihnesc până ce nu se va recunoaște prin lege națiunea română și până ce nu va fi reprezentată în dietă, pentru a putea judeca în ce chip și sub ce condiții să se unească cu Țara Ungurească”, a luptat mereu cu fruntea sus, asumandu-si orice risc.

Acum, dupî aproape 150 de ani, istoria se repeta, ungurii în continuare vor țara noastră, cei mai mari din funcție vând tot ce se poate vinde din România, noi plătim taxe peste taxe, pentru munca noastră, prețurile cresc iar salariile ori rămân la fel, ori scad, se fac datorii ce le vor plăti stră-stră-nepoții nostrii iar țara devine din ce în ce mai săracă, iar aici ma refer la oameni, mulți pleaca iar alții nu își dau interesul, și rămane o mică parte din români ce lupta împotriva acestor neomarxisti ce sunt la putere și care ne trădează pe noi ca popor român și distrugându-ne economia țării. Cei ce mai au putere și îăi asumă să lupte împotriva lor, sunt sabotați prin orice mijloace și amenintați cu propria lor viață.

Desi este considerat cel mai mare naționalist al românilor din Translivania, am observat că acesta este comemorat doar în zona Ardealului, iar în zona Moldovei de exemplu la Iași, nu există nici măcar o stradă numită după marele Avram Iancu, nu mai vorbim despre un bust. Consider că ar trebui numită măcar o stradă după numele acestuia, iar în fiecare oraș pus și bustul său, iar în fiecare an la data de 10 septembrie să se organizeze comemorarea sa.

Com

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Vasilescu Marija