Legislație | Noi demersuri inițiate pentru proiectul legislativ de recunoaștere și susținere a reconstituirii istorice în România

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” a reluat demersurile inițiate anul trecut cu privire la recunoașterea și susținerea Reconstituirii istorice și militare, ca formă de activitate recunoscută prin lege, parte a educației istorice alternative. Conducerea Asociației a înaintat Parlamentului României, prin cele două Camere, solicitarea punerii în discuție a unui proiect legislativ prin care Statul să recunoască și să susțină reconstituirea istorică, persoanele care desfășoară voluntar, individual sau organizate în asociații, activități de reconstituire sau istorie vie și să faciliteze accesul acestora spre colecționare, deținere și punere în valoare a anumitor echipamente, piese și tehnică necesare desfășurării acestui gen de activități, informează MAGAZIN CRITIC.

S-au alăturat inițiativei Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” cu privire la recunoașterea și susținerea Reconstituirii istorice și militare, ca formă de activitate recunoscută prin lege și parte a educației istorice alternative asociațiile: Asociația „Edelweiss Ost”, Asociația culturală Tătărescu și Asociația cultural-istorică Pleniceanu, ultimele două având departamente de reconstituire istorică.

Rolul reconstituirilor istorici ar trebui recunoscut ca parte de educație istorică alternativă, complementară celei tradiționale, și de cinstire a eroilor neamului, facută prin voluntariat, susținută printr-o lege organică, organizarea și punerea la dispoziția voluntarilor reconstituitori a spaților, logistică și suport din partea statului, a unor acțiuni specifice, pe categorii, epoci și genuri de reconstituire.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a tradiţiilor istorice ale armatei române, reunește renactori cu experiență, deținători de arme de colecție și pasionați de reenactment din țară. Înființată în anul 2020, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” este o organizație al cărui scop principal îl constituie promovarea tradiţiilor istorice și militare românești, cultivarea respectului faţă de ostaşii armatei române și armatelor străine, care, cu cinste, curaj şi sacrificiu, şi-au făcut datoria faţă de patria lor, promovarea valorilor naționale, cunoașterii istoriei și păstrarea în memoria posterității a personalității Regelui Ferdinand I.

Proiect educațional de istorie vie în școli

În ultimul an, asociația a desfășurat mai mupre proiecte educaționale, unul dintre acestea fiind Uniforma militară, simbol al regalității românești. În întâlniri directe cu elevii, sau online, Asociația „Ferdinand I” a prezentat uniforme și accesorii specifice regalității românești, din perioada 1866-1947. Proiectul a adus în fața elevilor din peste 20 de școli gimnaziale și licee, reproduceri istorice ale ținutelor militare purtate de regii Carol I, Ferdinand I, Regina Maria sau Mihai I, accesorii, explicații uniformologice, dar și evocări ale unor momente importante din timpul monarhiei românești.

Asociația își propune să atragă parteneri din rândul celorlalte asociații de reenactment din țară și străinătate, asociațiilor și fundațiilor culturale și istorice, instituții și autorități, renactori, cadre militare active, în retragere și rezervă, profesori, preoți, studenți, elevi, pasionți de istorie și trecut, în vederea organizării de reconstituiri istorice, elaborării şi implementării de proiecte şi programe de istorie vie, prin colaborarea cu alte ONG-uri, cu sprijinul voluntarilor, comunităţii şi al autorităților.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 1.jpg
Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”

Peste 20 de asociații de reconstituire istorică, în România

„Ținem să aducem ca argument, extraordinara utilitate a acestui fenomen atât pentru protejarea patrimoniului național, prin deținerea, colecționarea, întreținerea și prezentarea unor piese istorice de către reconstituitorii istorici, prin eforturi proprii, în beneficiul educației, a culturii și în interesul statului, cât și  utilitatea lui în educația națională”, a precizat pentru Presa Liberă Online, președintele Asociației, Liviu Burcea.

„Precizăm că la nivelul țării sunt înregistrate peste 20 de cluburi și asociații de reconstituire istorică, în majoritatea lor dedicate epocii antice și medievale, pentru perioada istoriei modern, fiind doar câteva asociații, fapt datorat greutăților generate de restrictivitatea Legii 295/2004 în ceea ce privește folosirea armelor de colecție și a muniției de manevră (neletală) pe care aceștia nu mai au dreptul să o dețină.” „Cu ajutorul reconstituitorilor voluntari, spune Vali Popa, vicepreședinte AriF, se poate revigora industria fimului istoric românesc, luând exemplul unor țări precum: Cehia, Slovacia, Marea Britanie, Bulgaria, Ungaria sau Polonia, mai ales după anul 2000 reconstituirea istorică în România a luat avânt, existând în prezent mai multe cluburi de istorie și asociații care reconstituie perioade începând din Antichitate și terminând cu al Doilea Război Mondial, având ca arie de interes atât istoria locală, cât și cea universală.”

Reconstituirea istorică în România De-a lungul timpului asociațiile care reconstituie evenimente și bătălii din secolele XIX și XX, au întâmpinat greutăți, uneori chiar refuzuri, în organizarea și desfășurarea acestor evenimente, legea fiind interpretată diferit de la un județ la altul de către autorități, fapt datorat lipsei unei legi unitare cu privire la statutul reconstituitorului colecționar de arme.

Istoricul Andrei Popete Pătrașcu, vicepreședinte ARIF, ne-a precizat că „prima reconstituire istorică filmată din România a avut loc în anul 1912, evocând luptele Războiului de Independență, ulterior devenind primul film de război românesc. În anul 1930, are loc o a doua reconstituire istorică, a luptelor de la Podul Jiului, la care au participat veterani ai campaniei din 1916, alături de civili, activitățile de reconstituire fiind susținute de regale Carol al II-lea, ca parte din sistemul educațional și de cultivare a spiritului cultului eroilor. Aceste activități se desfășurau periodic, cu ocazia comemorărilor marilor bătălii și evenimente istorice, până la instaurarea regimului comunist. Timp de aproape 50 de ani, reconstituirea istorică nu a mai fost permisă societății civile, fiind însă prezentă în industria filmului artistic românesc, în diverse producții cinematografice, unele dintre ele preluate și de cultura din Occident.”

După anii ‛90, ideea reconstituirilor istorice și a filmelor istorice a fost abandonată, abia după anul 2000, primele intenții apărând la Muzeul Militar Național „Ferdinand I” din București.

În anul 2014, a avut loc prima reconstituirea istorică a luptei de la Podul Jiului, prin utlizarea armelor de colecție deținute legal de către colecționarii din România, în baza Legii 295/2004. În diverse orașe din țară, se defășoară anual festivaluri sau evenimente de istorie vie, recosntituiri istorice, demonstrații de luptă, prezentare de echipament și uniforme militare de epocă.Ca urmare a argumentelor prezentate de către Asociația de Recoantituiri Istorice „Ferdinand I”, considerăm ca fiind necesară o lege care să reglementeze statutul activității de reconstituire istorică în România, lege care să ajute dezvoltarea acestei activități recreative și educaționale, armonizată cu legislația altor state europene și din afara Europei, transmite MAGAZIN CRITIC.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Lasă un răspuns

Next Post

O întrebare de bunț simț pentru pentru cei afectați de efectele propagandei criminale: Ce se va întâmpla cu propagandiștii pro-vaccin din pricina cărora au murit oameni și mult mai mulți au rămas în suferință?

lun feb. 14 , 2022
Încă de la începutul “crizei pandemice” ne-am numărat printre publicațiile care au tratat obiectiv problemele iscate de această boală. N-am contestat măsurile medicale relevante, ci doar restricțiile aberante și lipsite de orice logică omenescă. Acum, după doi ani de mascaradă politicianistă, cele mai multe din analizele noastre s-au dovedit a […]

Poate vă place și:

libris.ro