Senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă, Președintele Partidului S.O.S România, reacționează față de trădarea lui Bogdan Aurescu

Senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă, Preeședintele Partidului S.O.S România, reacționează față de trădarea lui Bogdan Aurescu

Senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă, Președintele Partidului S.O.S România, reacționează față de trădarea lui Bogdan Aurescu, cu privire la Acordul MAE pentru trecerea navelor cu cereale din Ucraina prin Brațul Chilia și Canalul Bâstroe.

Președintele Partidului S.O.S România, doamna Senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă, îl somează pe domnul Ministru al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu să renunțe imediat la decizia prin care și-a dat acordul pentru tranzitul navelor cu cereale din Ucraina pe brațul Chilia și prin Canalul Bâstroe, spunând că această decizie este un „atentat la siguranța națională, economică și de mediu”.

Prin construirea Canalului Bâstroe, Ucraina a încălcat mai multe tratate și convenții internaționale, pe care doamna senator le enumeră:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Convenţia privind evaluarea impactului asupra mediului în context
transfrontier (ESPOO)

Convenţia privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea
deciziei şi accesul la justiţie pe probleme de mediu (AARHUS)

Convenţia privind protecţia patrimoniului mondial, cultural şi natural
Convenţia privind diversitatea biologică

Convenţia privind protecţia zonelor umede de importanţă internatională

(RAMSAR)

Convenţia privind conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturale din
Europa

Convenţia privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice
Convenţia Europeană privind peisajele

Convenţia privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a
fluviului Dunărea

Convenţia internaţională din 1973 pentru prevenirea poluării de către nave,
modificată prin protocolul încheiat la Londra la data de 17 februarie 1978

Redăm integral scrisoarea cu privire la Acordul MAE pentru trecerea navelor cu cereale din Ucraina prin Brațul Chilia și Canalul Bâstroe, emisă de Partidul S.O.S. România și Senator Diana Iovanovici-Șoșoacă:

„Domnului Ministru BOGDAN AURESCU

Ministerul Afacerilor Externe,

Stimate Domnule Ministru,

Am asistat sideraţi și contrariaţi la știrile din media care au anunţat decizia
dumneavoastră privind acordul pentru ca navele cu cereale din Ucraina să treacă pe
braţul Chilia şi prin Canalul Bâstroe, deşi este o decizie pripită, ilegală,
neconstituțională și necompetentă.

Mai mult, care este baza legală prin care dumneavoastră, în calitate de
Ministru de Externe, decideţi aceste aspecte cu impact grav supra mediului pe
termen lung şi foarte lung, care încalcă atât legislaţia națională, cât şi tratate
internaţionale cu privire la impactul asupra mediului, la care România este parte ?
Care este competenţa ministerului pe care îl conduceţi, în această problematică?

Prin decizia lipsită de orice tact politic şi diplomatic, aţi încălcat cel puţin
următoarele tratate şi convenții :

Convenţia privind evaluarea impactului asupra mediului în context
transfrontier (ESPOO)

Convenţia privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea
deciziei şi accesul la justiţie pe probleme de mediu (AARHUS)

Convenţia privind protecţia patrimoniului mondial, cultural şi natural
Convenţia privind diversitatea biologică

Convenţia privind protecţia zonelor umede de importanţă internatională

(RAMSAR)

Convenţia privind conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturale din
Europa

Convenţia privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice
Convenţia Europeană privind peisajele

Convenţia privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a
fluviului Dunărea

Convenţia internaţională din 1973 pentru prevenirea poluării de către nave,
modificată prin protocolul încheiat la Londra la data de 17 februarie 1978

Prin decizia dumneavoastră considerăm că aţi trădat interesele României în favoarea celor ale Ucrainei.

În perioada preşedinţiei lui Leonid Kucima, Ucraina a construit canalul Bâstroe. A fost o lovitură dublă împotriva României. Prima a fost de natură militară, deoarece acest canal, spre deosebire de Sulina, cra administrat direct de puterea de la Kiev, Ucraina beneficiind, astfel, de un braţ artificial care să îi permită ieşirea la Marea Neagră. Cea de-a doua lovitură a fost de mediu, utilizarea canalului pentru tranzitarea navelor ucrainene, va duce la dezastru ecologic ireversibil pentru Delta Dunării.

Respectivul canal reprezintă o dispută mai veche a României cu partea ucraineană. Acesta a fost făcut strict pentru a lua României exclusivitatea în ceea ce priveşte accesul la Gurile Dunării. Însă, dincolo de dorinţele ruso-ucrainene (în această privinţă cele două ţări beligerante sunt într-un consens deplin), respectivul canal e cât se poate de ilegal, producând daune atât mediului, cât şi Canalului Chilia. Este practic o forţare pentru devierea cursului Dunării pe teritoriul Ucrainei şi care are ca efect colmatarea Braţului Chilia.

Prin acest acord, dumneavoastră, domnule ministru, ați autorizat de facto Canalul Bâstroe. Este ceea ce își dorea Ucraina de atâta timp! Să ne amintim cum Ucraina ne-a mai blocat Dunărea, scufundând nava Rostock pe partea cea mai îngustă a Braţului Sulina, scoțând acel braţ din uz pentru mai mulţi ani şi aducând României numeroase costuri suplimentare. Mai mult, facilitaţi schimbarea graniţelor României, cedând teritoriul către Ucraina, în condiţiile în care acest canal va fi tranzitat de către navele ucrainene cel puţin un an, astfel cum dispun normele maritime internaţionale.

Tranzitarea Canalului Bîstroe nu va fi doar un dezastru ecologic, ci este o amenințare la adresa țării noastre, la adresa integrității teritoriale. E un mod mișelesc de hoţie prin intermediul căruia Ucraina, (sau cine a cumpărat-o cu tot cu datorii), a obţinut un acces ilegal la Dunăre, în pofida legislaţiei naţionale şi internaţionale și îşi extinde granițele, diminuând teritoriul României, şi aşa diminuat, Ucraina deţinând ilegal teritorii românești.

Vă întrebăm, sper că nu retoric, dacă aţi fost cumva numit din partea statului ucrainean sau ales de către cetăţenii ucraineni în funcţia de Ministru al Afacerilor Externe al României? Pentru că doar așa ar fi explicabilă decizia dumneavoastră în ceea ce considerați a fi o “situaţie excepțională”. De ce aţi ales să trataţi „ca atare” situația aceasta, fără să vă gândiţi că daţi o adevărată lovitură Deltei Dunării, monument al Umanității, implicit României?

Deşi gestul Ucrainei de a solicita o asemenea impertinență este condamnat pe bună dreptate de către organizaţii de mediu din lumea întreagă, pe dumneavoastră v-a lăsat impasibil o comoară a naturii care aparține poporului român şi universalității, şi nu este proprietatea dumneavoastră, un efemer reprezentant al statului român, ca atâţia mulți alţii care au distrus nația română şi bogăţiile ei.

Câte mai sunteți dispuşi să cedaţi Ucrainei, după ce alt trădător al României, Preşedintele Emil Constantinescu, a cedat de-a valma teritorii româneşti cu tot cu românii care încă mai locuiesc pe acele teritorii? Cât trebuie să se mai tacă preș România în faţa Ucrainei, pentru ca voi să vă mulțumiți stăpânii din afara granițelor României? Acesta este un act de înaltă trădare! De când a început acest război care nu ne aparține, aţi dus România în derizoriu cu acţiunile pro Ucraina şi proucraineni, nicio altă țară din Europa nu şi-a încălcat propriul interes şi nu şi-a bătut joc de propriul popor, cum a făcut-o România prin reprezentanții săi, cetățenii ucraineni având drepturi suplimentare față de cetățenii români, deşi românii noştri sunt într-o situație mai precară decât orice alt popor european. Ne-aţi sărăcit populaţia, ni i-ați exclus din țară şi i-ați obligat la expatriere, ca acum să dispuneți distrugerea arealului Deltei Dunării, pentru interese obscure? Vă asigur că lucrurile nu vor rămâne în acest fel.

Când se vor termina resursele şi patrimoniul mobil şi imobil al României, veți trece şi la oameni? Și pe ei îi veţi oferi drept ofrande pentru teatrul de război din Ucraina? Până unde veţi merge cu trădarea, domnule ministru? Mai aveţi şi limite?

Ținând cont de poziţia statului ucrainean în disputa şi samavolniciile comise
de acesta, legate de Canalul Bâstroe, nu vi se pare că acum Ucraina a sărit puțin
cam rău nota obrăzniciei şi a bunei vecinătăţi, iar dumneavoastră îi faceţi jocul? De
ce trebuie să sufere mediul din România pentru situaţia politică din Ucraina?
Suntem singura ţară care renunță la propriul interes pentru alții. V-aţi gândit să şi
controlaţi aceste nave să vedeţi ce se află sub așa-zisul grâu? V-aţi gândit să taxați
aceste transporturi, aşa cum îi taxați pe românii noștri? V-aţi gândit că sunteți
OBLIGAT SĂ RESPECTAŢI LEGILE ȚĂRII ȘI ACEASTĂ ȚARĂ MINUNATĂ, ROMÂNIA , care v-a dat posibilitatea să ajungeţi într-o funcţie în care în altă ţară
nu aţi fi ajuns niciodată?

Vă somăm ca imediat să renunțaţi la decizia dumneavoastră care este un atentat la siguranţa naţională, economică şi de mediu şi să vă retrageți imediat promisiunea făcută, invocând evident „SITUAŢIA EXCEPŢIONALĂ ÎN CARE SE AFLĂ ROMÂNIA”! Mai mult, poate nu realizaţi, dar prin această acțiune aduceţi atingere inclusiv biodiversității europene şi implicați România într-un proces de distrugere a acesteia, cu grave implicaţii naționale şi internaționale. OPRIŢI-VĂ! AŢI DISTRUS DESTUL!

Vă învederăm că demarăm toate procedurile interne și internaţionale pentru
a stopa acest act samavolnic înpotriva statului român, a poporului român, a
teritoriului României și a avutului național.

Partidul S.O.S România
Președinte

P. SENATOR DIANA IOVANOVICI-ȘOŞOACĂ”,

se arată în comunicatul de presă dat publicității de către Biroul de Comunicare al Partidului S.O.S România

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info