Semnați PETIȚIA ONLINE pentru salvarea sistemului energetic național!

Factura umflata la energiea electrica - Furnizorul de energie E-ON a fost amendat cu 10 milioane de euro pentru ca incarca facturile

Schimbarea nu se întâmplă dacă tăceți. Autoarea petiției „Memoriu pentru salvarea sistemului energetic național”, Firuța Marcu, a luat atitudine și a acționat. Semnează și tu această petiție! România se pregătește să înfrunte o criză energetică fără precedent, deși are la îndemână toate resursele să o prevină!

Semneză: aici

Ministrul energiei vorbește despre raționalizare și oprirea alimentării cu energie electrică unui popor care nu și-a revenit după restricțiile de dinainte de ’89.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Nu înțelegem de ce pregătim psihologic populația să înghețe de frig în case, la iarnă, pe întuneric, de ce oferim false soluții la creșterea prețurilor la energie, de ce importăm zilnic energie electrică în condițiile în care, cu eforturi minime, putem produce energie suficientă pentru consumul țării, în orice anotimp.

Nu înțelegem DE CE statul român compensează facturile la energie în loc ca cele 3 miliarde de lei să fie investite în producția de energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia și astfel prețul plătit de consumatori să fie mai mic decât prețul actual plafonat.

Războiul dus de Rusia în Ucraina a pus Europa într-o situație fără precedent și este responsabilitatea noastră să diminuăm impactul pe care această criză îl are deja asupra românilor.

Am pregătit o listă cu măsuri pe termen scurt la care Guvernul poate apela și care ar transforma România într-o țară complet independentă energetic și care are mijloacele să ajute și țările europene înzestrate cu mai puține resurse.

Concret, măsurile propuse în lista atașată sunt gândite de specialiști cu o vastă experiență în producerea și vânzarea de energie, iar efectele aplicării lor ar duce la scăderea imediată a prețului energiei electrice și ar aduce independență energetică României într-o perioadă tensionată.

𝐒𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐟𝐚𝐩𝐭 î𝐧 𝐒𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐄𝐧𝐞𝐫𝐠𝐞𝐭𝐢𝐜 𝐍ați𝐨𝐧𝐚𝐥 (𝐒𝐄𝐍)

Prețul în bursă la energia electrica la producători a crescut în ultimii 10 ani de cca 8 ori. Poate o creștere cu 50-100% este explicabilă, dar în niciun caz cu 800%. De la 153 lei /MW la 1200 lei MW există o diferență pe care nimeni nu o poate explica. Pot fi făcute diferite speculații, dar adevarul este că ANRE și Transelectrica (unde funcționează Dispeceratul Energetic Național) nu fac nimic pentru a cere explicații furnizorilor și producătorilor pentru lucrurile așa-zis inexplicabile care se întamplă în SEN.

Principalii producători sunt ai statului :

– Hidroelectica produce cu un cost de cca 140 lei. Costul real este de max.100 ron/ MW, dar își majorează la maxim cheltuielile, deși vinde între 250 și 1500 ron/MW pe bursa.

– Cernavodă produce cu cca 200 ron/MW. Vinde cu 400-1500 ron/MW.

– C E Oltenia produce cu 600 ron/MW (din care 400 ron este prețul mediu al unui certificat de CO2). Vinde între 200 ron și 1200 ron/MW.

– Petrom și producătorii pe gaz nu publică cifrele reale cu adevaratele costuri, dar la prețul actual al gazului, sunt de departe cei mai scumpi producători (costuri de aproximativ 800 ron/MW). Nu există niciun motiv să produci pe gaz azi, costul gazului este mai mare uneori decât prețul energiei pe care o produci cu gazul respectiv. Adevaratele profituri le fac din servicii de sistem (adică echilibrarea SEN când regenerabilele cad brusc din cauza opririi vântului sau dispariției soarelui).

– Regenerabilele, deși au o putere instalată considerabilă (ar putea acoperi teoretic tot consumul), nu pot oferi o energie continuă în bandă. Asta pentru că Guvernele anterioare și ANRE, fiind extrem de generoase cu cerificatele verzi, i-au ajutat să amortizeze rapid cheltuielile, producând extrem de puțin. România are putere instalată la fotovoltaice mai mare ca Portugalia sau Grecia, care au 300 de zile însorite pe an.

Dacă bursa ar fi inundata cu 600-1000 MW, prețul energiei ar scădea instantaneu și considerabil. Singurul producator care ar putea face asta cu energie de bază (și nu doar în anumite momente), daca ar fi lăsat, este CEO. La fel se întâmpla și până în 2015, când de câte ori prețul creștea, porneau 1-2 grupuri și bursa se tempera imediat.

Este de neexplicat lupta actuală a Ministerului Energiei pentru închiderea ireversibila (de fapt vinderea la fier vechi) a unora dintre cele mai profitabile grupuri pe cărbune din Europa. Ministerul nu e de acord nici măcar să le conserve, deși Germania și Mare Britanie au repornit grupuri aflate în rezervă de 9 ani. Centrala de la Rovinari este unicat, este construită strategic, alimentată direct de la 5 cariere, extrem de flexibilă, poate funcționa în condiții de avarie de sistem, seism, bombardament etc.

𝐌ăs𝐮𝐫𝐢 𝐩𝐞 𝐭𝐞𝐫𝐦𝐞𝐧 𝐬𝐜𝐮𝐫𝐭 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐜ăd𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐞țu𝐥𝐮𝐢 𝐥𝐚 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐫𝐞𝐩𝐨𝐫𝐧𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐂𝐄𝐎

Dacă CEO ridică puterea de la 800-1000 MW, la 1800 MW, efectul imediat ar fi reducerea drastică a prețului la energie pe bursă. Săptămâna trecută s-a vândut energie cu 3900 ron/MW(media prețului în 2015 a fost 153 ron/MW).

Statul trebuie să ia măsuri ca CE Oltenia să funcționeze ca centrală de bază, așa cum este și Nuclearelectrica, iar într-o perioadă de criza să nu se mai dea ordine de creștere sau descreștere a producției de către dispecerul național. De exemplu, acum funcționează cu 4 grupuri care ar putea produce 1300 MW, dar prin ordin de dispecer se scade energia produsa la 1000 MW! Când grupurile sunt încărcate la 90% din capacitate, se funcționează la randament maxim și consumul de cărbune scade.

CEO are în componență 11 grupuri energetice:

– 3 în Rovinari
– 4 în Turceni
– 2 în Ișalnița
– 2 în Craiova

Punerea în rezervă de capacitate a grupurilor oprite, respectiv grupul 3 Turceni și 8 Ișalnița, astfel încât să asigure continuitatea în alimentarea cu energie electrică a sistemului energetic național în caz de oprire accidentală a celorlalte grupuri.

Cele 9 grupuri ramase ar putea asigura ușor o putere de 2000 de MW, ele fiind apte pe termen scurt-mediu să funcționeze in corpore cu urmatoarele condiții:

  1. Reangajarea personalului calificat care a fost pensionat, îndepartat, pe durata crizei energetice. Contractele de muncă ar fi pentru o perioadă determinată în care s-ar putea asigura pregătirea angajaților mai tineri, lipsiți de experiență și calificare.
  2. Asigurarea unui flux de cărbune pentru un consum de cca 100 mii de tone pe zi:
  3. Reangajarea personalului calificat care a fost pensionat, îndepartat, pe durata crizei energetice. Contractele de muncă ar fi pentru o perioadă determinată în care s-ar putea asigura pregătirea angajaților mai tineri, lipsiți de experiență și calificare.
  4. Asigurarea unui flux de cărbune pentru un consum de cca 100 mii de tone pe zi:

– 𝐑𝐞𝐳𝐨𝐥𝐯𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐛𝐥𝐞𝐦𝐞𝐢 𝐂𝐚𝐫𝐢𝐞𝐫𝐞𝐢 𝐑𝐨și𝐚. Se poate elibera o autorizație provizorie pentru 3 luni. O altă soluție ar fi emiterea unei Hotărâri de Guvern, fundamentată pe criza energetică actuală, care poate să garanteze funcționarea acestei cariere până la judecarea procesului pe fond.

-Rezolvarea urgentă, prin implicarea directă a Ministerului Energiei, a exproprierilor necesare pentru carierele Roșia, Roșiuța, Tismana, Jilț. Guvernul a blocat creșterea producției de cărbune prin întârzierea nejustificată a documentațiilor depuse la diferite ministere avizatoare pentru deblocarea fronturilor de lucru în așteptarea OUG privind decarbonarea care interzice licențierea noilor exploatări de cărbune.

-Achiziția imediata a stocurilor de carbune de la carierele private, pâna la rezolvarea problemelor de exproprieri. Prin OUG, Guvernul poate dispune utilizarea cantităților de carbune care pot fi extrase de la microcarierele din județul Gorj și care ar putea livra peste 100.000 tone/luna. Astfel, până la intrarea în iarnă, CEO ar putea avea în depozite o cantitate suplimentară de cărbune de 700.000-900.000 tone.

  1. O altă problema majora este apa de pe Jiu care asigura răcirea cazanelor energetice. Aici tot statul trebuie să intervină ca în perioada de secetă barajele de pe Jiu să rămână deschise pentru ca debitul necesar răcirii să fie cel optim.

Intervenția în regim de urgență pentru mărirea capacității de stocare a apei din lacurile de acumulare care deservesc termocentralele, acestea au un grad de colmatare de peste 55%.

  1. Asigurarea urgentă a necesarului de consumabile! Până în luna noiembrie trebuie să fie asigurate, în cantitățile solicitate de centrale, următoarele:

-materiale, piese de schimb și echipamente (tablă, covor bandă cauciuc, tamburi, role, motoare, acționări, reductoare, rulmenți, țevi, armături, aparataj electric și AMC, etc);

-reactivi chimici, calcar, uree;

-lubrifianți (uleiuri, vaseline, aditivi);

-motorină pentru locomotive și utilaje;

-servicii de întreținere echipamente și utilaje;

-gaze naturale și păcură pentru pornirea cazanelor și functionarea în cazul apariției unor incidente în funcționare.

  1. O povară care generează costuri foarte mari pentru cmpanie sunt și activele sociale, acestea trebuie transferate UAT-urilor la valoarea de inventar în cel mai scurt timp posibil.

𝐒𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐞𝐭𝐢𝐜 𝐧𝐚ți𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐢 𝐬𝐚𝐥𝐯𝐚𝐭 și 𝐧𝐮𝐦𝐚𝐢 𝐝𝐞 𝐆𝐨𝐫𝐣, 𝐝𝐚𝐫 𝐬𝐨𝐥𝐮ții 𝐬𝐢𝐦𝐢𝐥𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐨𝐭 𝐟𝐢 𝐚𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞 și î𝐧 𝐇𝐮𝐧𝐞𝐝𝐨𝐚𝐫𝐚, 𝐜𝐮 𝐫𝐞𝐳𝐮𝐥𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐢𝐦𝐞𝐝𝐢𝐚𝐭𝐞 î𝐧 𝐟𝐚𝐯𝐨𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐑𝐨𝐦ân𝐞𝐢!

Toate măsurile propuse de specialiști în lista de mai sus se pot implementa pe termen foarte scurt, produc puține cheltuieli raportate la câștigul imediat, salvează o industrie și ajută românii!

Dacă alegeți să vindeți Complexul Energetic Oltenia la fier vechi, distrugeți orice șansă ca România să rămână un stat independent și prosper! Renegociați PNRR, stabiliți un calendar rezonabil și realist pentru decarbonare, aruncați la gunoi planul de restructurare al companiilor miniere până reușiți să puneți ceva în locul lor și nu transformați românii în sclavi!

Memoriul pentru salvarea sistemului energetic național este semnat de senatorul gorjean Ion Iordache! O initiațivă care trebuie susținută de toți cei care iubesc România și țin cont de interesele naționale!

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist