LIBERALIZAREA PIEȚEI DE ENERGIE ESTE JAF ORGANIZAT! Cine jefuiește economia României?

La data de 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică din România s-a liberalizat complet. Cu alte cuvinte, a luat sfârșit monopolul pieței de energie, iar consumatorii (industriali, casnici etc.) urmau să nu mai plătească prețuri reglementate, supuse controlului statului, informează Active News.

”Odată cu liberalizarea, cetățenii vor fi protejați împotriva practicilor necinstite și a agresivității comerciale.” Așa ni s-a spus pe toate canalele media, așa ne-au spus și guvernanții, precum și capetele „luminate” din Parlamentul European.

Virgil Popescu, Ministrul Energiei ne-a repetat de nenumărate ori că, odată cu liberalizarea pieței de energie si trecerea consumatorilor casnici pe piața concurențială, facturile la energie vor fi mai mici. Chiar?

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

În plină ”pandemie”, cu ”războiul care bătea la ușă”, cu capacități de producție a energiei electrice pe cale de a se inchide (Mintia), liberalizarea pieței de energie electrică a avut efect invers, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru IMM-uri si marii consumatori industriali.

A fost România pregatită sa facă față liberalizării pieței de energie electrică în vremuri tulburi? Evident, nu! Acest lucru s-a văzut în valoarea facturilor tuturor consumatorilor si în prețul aberant al megawatt-ului.

Liberalizarea a atras după sine haosul energetic, colapsul unor agenți economici, cei care nu au mai putut suporta costul facturilor energiei electrice. Astfel, multe business-uri s-au prăbușit, altele și-au redus activitatea, atrăgând după sine locuri de muncă pierdute, șomaj tehnic etc.

În timp ce consumatorii plătesc facturi uriașe la energie, companiile de stat producătoare de energie electrică si furnizorii înregistrează profituri nete uriașe în anul 2021 (pandemie, afaceri închise sau cu activitate redusă, restricții, lockdown, războiul iminent…), raportat la anul 2019 (an fără evenimente majore politice sau economice).

Cine ne explică fenomenul?

De ce populatia este adusă in pragul sărăciei, iar producătorii și furnizorii de energie electrică înregistrează profituri uriașe? Unde este echitatea? Cum se poate accepta ca mii de firme să dea faliment în timp ce profitul altora să se dubleze sau tripleze, și totul în aceleași condiții?

Iată mai jos profiturile producătorilor și furnizorilor de energie electrică – date publice, de pe site-ul Ministerului de Finanțe:

1. S.N. Nuclearelectrica S.A.

– anul 2019 – profit net – 535.667.264

(Eur 112.886.129 – curs mediu Eur/Ron   4,7452)

– anul 2021 – profit net – 1.036.261.626

(Eur 210.605.159 – curs mediu Eur/Ron   4,9204)

2. Hidroelectrica S.A.

– anul 2019 – profit net – 1.386.536.518

(Eur 292.197.698 – curs mediu Eur/Ron 4,7452)

– anul 2021 – profit net –  3.019.511.168

(Eur 613.671.890 – curs mediu Eur/Ron 4.9204)

3. TINMAR Energy S.A. (furnizor privat)

– anul 2019 – profit net 62.595.341

(Eur 13.191.296 – curs mediu Eur/Ron 4,7452)

– anul 2021 – profit net – 142.806.335

(Eur 29.023.318 – curs mediu Eur/Ron 4.9204)

CONCLUZII:

1. Așa-zisa ”liberalizare” – teoretic, reducătoare de prețuri – a condus la creșterea paradoxală a facturilor.

2. În timp ce ”operatorii” de pe piața energiei se îmbogățesc, firmele din celelalte domenii mor.

3. Monopolul statului a fost transferat către un monopol (a se citi cartel) privat! Dacă statul mai putea fi tras la răspundere cumva, fie și teoretic (electoral, proteste stradale etc.), monopolul privat, fiind ocult și independent de procesul electoral, nu mai poate fi controlat: ”Prinde orbul, scoate-i ochii!”

Și atunci se naște întrebarea: Cine jefuiește economia României?

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, are vreo explicatie pentru români? Cine ne fură, ne-moționatule simplu?

Dr. Răzvan Constantinescu Active News

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Lasă un răspuns

Next Post

Alexandru Costache, Fundația Ion Gavrilă Ogoranu: Comemorarea de șapte ani a fostului deținut politic Nicolae Purcărea

mar sept. 20 , 2022
„Iar azi, de-nţelegem ce ieri n-am putut înţelege, iertând tot ce ieri n-a ştiut să ne ierte pe noi, adânc mulţumim şi cununii de roze pribege Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo. şi cheagului negru de sânge rămas printre foi.” Radu Gyr […]

Poate vă place și:

libris.ro