Oradea și sărbătoarea “uitată” a eliberării orașului

Miercuri, 12 octombrie 2022, au avut loc în municipiul Oradea manifestări dedicate zilei orașului.

Data de 12  octombrie este o dată cu duble semnificații pentru acest oraș.

La data de 12 octombrie 1918 s-a semnat Declarația de Independență a Românilor din Transilvania, după care acest document este citit la Adunarea de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

La data de 12 octombrie 1944 s-a dat atacul pentru eliberarea orașului de sub ocupați hortystă.

An de an, chiar și în pandemie, autoritățile locale și județene au marcat ziua eliberării orașului prin ceremonii religioase și militare  la monumentul Eroului necunoscut din centru. Nu și în acest an.

12 octombrie 2022 este data la care autoritățile locale si judetene au decis să nu mai aducă omagiu eroilor ce s-au jertfit pentru eliberarea orasului. In timp ce statuile regilor erau împodobite cu flori și flancate de drapele și gărzi de onoare, adevărații eroi, cei cărora li se datorează actualele granițe  ale României, au fost ignorați total.

Mizerabila atitudine de ieri, de la Oradea, se înscrie în calendarul acțiunilor de înlăturare a simbolurilor românești din centrele localităților importante din Transilvania. La Turda s-a dorit scoaterea din centrul istoric  a statuii Eroului Național Avram Iancu, la Carei se dorește flancarea cu plăci de beton a Monumentului  Ostașului Român, la Sibiu nu se aprobă statuia lui Avram Iancu în centrul orașului iar la Oradea s-a dat jos de pe soclu statuia lui Mihai Viteazul pentru a face loc Regelui Ferdinand, de parcă nu mai exista alt loc în piața centrală a orașului.

Nici măcar o statuie a minorităților nu este clintită de la locul ei dar ale românilor sunt pur și simplu înlăturate!  Totul, pe fondul acceptului tacit al guvernanților de la București. Dacă în 1944 bărbații de stat ai României ar fi adoptat politica struțului și a trădării, atunci Transilvania românească ar fi rămas sub ocupație hortystă.

La Oradea, sub oblăduirea administrației Bolojan, s-a înlăturat abuziv statuia lui Mihai Viteazul pentru a pune pe soclul proprietate al Asociației Mihai Viteazul statuia lui Ferdinand, se ține închis de peste 6 ani în dulap de scânduri statuia lui MIHAI EMINESCU iar statuia lui Emanuel Gojdu a fost mutată în loc puțin vizibil.

Tot în Oradea a fost distrusă statuia Independenței, cu acel bazorelief unic.

Mai are un cuvând de spus  Guvernul de la București când vine vorba de protejat simbolurile și statuile românilor din Transilvania sau este doar executant de dispoziții ale dușmanilor poporului român?

Daniela Ciută | MAGAZIN CRITIC

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Next Post

De ce părăsesc Partidul Democrat

mar oct. 18 , 2022
de Tulsi Gabbard Îmi iubesc țara. Dreptul nostru la viață și la libertate date de Dumnezeu, consacrate în Constituție și Declarația Drepturilor sunt ceea ce mă inspiră. Am răspuns chemării la datorie și am depus un jurământ, dedicându-mi viața susținerii și apărării acelor libertăți, atât în ​​uniformă, cât și în […]

Poate vă place și:

libris.ro