RSS
TwitterFacebookPinterest

Oradea și sărbătoarea “uitată” a eliberării orașului

Miercuri, 12 octombrie 2022, au avut loc în municipiul Oradea manifestări dedicate zilei orașului.

Data de 12  octombrie este o dată cu duble semnificații pentru acest oraș.

La data de 12 octombrie 1918 s-a semnat Declarația de Independență a Românilor din Transilvania, după care acest document este citit la Adunarea de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918.

La data de 12 octombrie 1944 s-a dat atacul pentru eliberarea orașului de sub ocupați hortystă.

An de an, chiar și în pandemie, autoritățile locale și județene au marcat ziua eliberării orașului prin ceremonii religioase și militare  la monumentul Eroului necunoscut din centru. Nu și în acest an.

12 octombrie 2022 este data la care autoritățile locale si judetene au decis să nu mai aducă omagiu eroilor ce s-au jertfit pentru eliberarea orasului. In timp ce statuile regilor erau împodobite cu flori și flancate de drapele și gărzi de onoare, adevărații eroi, cei cărora li se datorează actualele granițe  ale României, au fost ignorați total.

Mizerabila atitudine de ieri, de la Oradea, se înscrie în calendarul acțiunilor de înlăturare a simbolurilor românești din centrele localităților importante din Transilvania. La Turda s-a dorit scoaterea din centrul istoric  a statuii Eroului Național Avram Iancu, la Carei se dorește flancarea cu plăci de beton a Monumentului  Ostașului Român, la Sibiu nu se aprobă statuia lui Avram Iancu în centrul orașului iar la Oradea s-a dat jos de pe soclu statuia lui Mihai Viteazul pentru a face loc Regelui Ferdinand, de parcă nu mai exista alt loc în piața centrală a orașului.

Nici măcar o statuie a minorităților nu este clintită de la locul ei dar ale românilor sunt pur și simplu înlăturate!  Totul, pe fondul acceptului tacit al guvernanților de la București. Dacă în 1944 bărbații de stat ai României ar fi adoptat politica struțului și a trădării, atunci Transilvania românească ar fi rămas sub ocupație hortystă.

La Oradea, sub oblăduirea administrației Bolojan, s-a înlăturat abuziv statuia lui Mihai Viteazul pentru a pune pe soclul proprietate al Asociației Mihai Viteazul statuia lui Ferdinand, se ține închis de peste 6 ani în dulap de scânduri statuia lui MIHAI EMINESCU iar statuia lui Emanuel Gojdu a fost mutată în loc puțin vizibil.

Tot în Oradea a fost distrusă statuia Independenței, cu acel bazorelief unic.

Mai are un cuvând de spus  Guvernul de la București când vine vorba de protejat simbolurile și statuile românilor din Transilvania sau este doar executant de dispoziții ale dușmanilor poporului român?

Daniela Ciută | MAGAZIN CRITIC


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info