Operațiunea “ciocul mic”, continuă! Ucrainenii draghează fără stres pentru Canalul Bâstroe și pe brațul CHILIA al Dunării! | DOVEZI FOTO / VIDEO

Câtă vreme autoritățile române sunt în ”silenzio stampa” în privința lucrărilor de adâncire a Canalului Bâstroe, după poziția adoptată de Guvernatorul ARBDD, Gabriel Teodosie Marinov, încă de luni, 20 februarie 2023, vecinii ucraineni își văd liniștiți de treabă, relatează Info Tulcea.

Nu doar draga maritimă Hagemann IV, care efectuează lucrări pe Canalul Bâstroe și în largul Mării Negre încă de luna trecută, ci și alte utilaje de dragare sunt folosite pentru a asigura adâncimea necesară șenalului navigabil. Și toate acestea se întâmplă într-un context în care parcă autoritățile române sunt paralizate.

”Eu am spus deja că Ministerul Afacerilor Externe nu are competențe să verifice la fața locului care sunt adâncimile pe Dunăre, pentru că nu avem nici experți și nici specializarea necesară. În schimb, tot ceea ce a ținut de Ministerul de Externe, noi am făcut foarte prompt: am informat Comisia Europeană, așa cum am făcut-o și în anii trecuți – și am fost permanent în dialog cu doamna comisar Vălean, și anul trecut, și inclusiv în aceste zile – că România nu este de acord cu includerea Canalului Bâstroe în rețeaua TEN-T, acea rețea a cursurilor de apă transeuropene. De asemenea, am cerut în mod foarte prompt părții ucrainene să clarifice aceste informații care au apărut public cu privire la gradarea pentru adâncire a Canalului Bâstroe.” a declarat azi ministrul Bogdan Aurescu după ce ieri vicepremierul Sorin Grindeanu declara:

„I-am convocat pe cei de la Ministerul Mediului și Ministerul Afacerilor Externe. Am spus ce știam, s-au strâns informațiile și am spus un punct de vedere către comisie. Ucraina a depus în mod oficial o cerere pentru ca Brațul Chilia și Canalul Bâstroe să intre în Rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T). Asta se întâmpla acum o lună. Noi, cei de la Transporturi, am spus că nu este normal și nu susținem acest lucru, iar punctul de vedere a fost împărtășit și de Ministerul Afacerilor Externe”. Integral pe Active News.

Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

8 ore ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

13 ore ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

2 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

3 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

4 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

5 zile ago