27 Aprilie 1571: Încălcând clauzele actului din 1566, Poarta Otomană ordonă dietei să-l “aleagă” principe al Transilvaniei pe Ștefan Báthory

Ștefan Báthory a fost o figură istorică interesantă, reușind să ajungă atât principe al Transilvaniei între 1571-1575, cât și rege al Poloniei din 1575 până la moartea sa în 1586. De numele său se leagă cele mai negre amintiri ale moscoviților, Ștefan Báthory reușind să profite de dezbinarea rușilor și de luptele interne pentru putere, repurtând niște victorii foarte importante pentru Uniunea statală polono-lituaniană.

Coșmarurile istorice ale rușilor sunt adânc întipărite în conștiința națională chiar și acum, ori de câte ori se aduce în discuție Uniunea statală polono-lituaniană. Deși a devenit rege în Polonia într-o perioadă nefastă, cu mari greutăți financiare și cu o armată epuizată, Ștefan Báthory reușește câteva victorii militare și diplomatice împotriva țarului din Moscova.

În 1581, armatele lui Ștefan Báthory, polono-lituaniene, pătrund adânc în teritoriul Cnezatului Moscovei, ajungând să asedieze orașul Poloțk.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

“Ivan cel Groaznic, țarul Rusiei, cedează în cele din urmă la 15 ianuarie 1582 acceptând armistițiul de la Jam Zapolski, denumit după un sat situat în apropiere de Novgorod. Prin acest armistițiu s-a stabilit o pace de 20 de ani, iar țarul a cedat orașele Poloțk și Livland coroanei polono-lituaniene.”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Diana Iovanovici-Șoșoacă, apel pentru sprijinirea românilor din Ucraina: "Strigătul de ajutor al românilor din Ucraina"

joi apr. 27 , 2023
În cadrul unei interpelări adresate premierului Nicolae-Ionel CIUCĂ și ministrului MAE, Bogdan Lucian Aurescu, senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă, președintele Partidului S.O.S. România, un partid care în ultima vreme ia avânt în sondaje și a trecut pragul pentru a putea intra în Parlamentul României, face un apel pentru apel pentru sprijinirea românilor […]
ÎN POIANA VARNIŢEI A SÂNGERAT PĂMÂNTUL ŞI A PLÂNS CERUL, Foto: ZorileBucovinei.com

Poate vă place și:

libris.ro