RSS
TwitterFacebookPinterest

27 Aprilie 1571: Încălcând clauzele actului din 1566, Poarta Otomană ordonă dietei să-l “aleagă” principe al Transilvaniei pe Ștefan Báthory

Ștefan Báthory a fost o figură istorică interesantă, reușind să ajungă atât principe al Transilvaniei între 1571-1575, cât și rege al Poloniei din 1575 până la moartea sa în 1586. De numele său se leagă cele mai negre amintiri ale moscoviților, Ștefan Báthory reușind să profite de dezbinarea rușilor și de luptele interne pentru putere, repurtând niște victorii foarte importante pentru Uniunea statală polono-lituaniană.

Coșmarurile istorice ale rușilor sunt adânc întipărite în conștiința națională chiar și acum, ori de câte ori se aduce în discuție Uniunea statală polono-lituaniană. Deși a devenit rege în Polonia într-o perioadă nefastă, cu mari greutăți financiare și cu o armată epuizată, Ștefan Báthory reușește câteva victorii militare și diplomatice împotriva țarului din Moscova.

În 1581, armatele lui Ștefan Báthory, polono-lituaniene, pătrund adânc în teritoriul Cnezatului Moscovei, ajungând să asedieze orașul Poloțk.

apiland.ro

“Ivan cel Groaznic, țarul Rusiei, cedează în cele din urmă la 15 ianuarie 1582 acceptând armistițiul de la Jam Zapolski, denumit după un sat situat în apropiere de Novgorod. Prin acest armistițiu s-a stabilit o pace de 20 de ani, iar țarul a cedat orașele Poloțk și Livland coroanei polono-lituaniene.”Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]