Ștefan Báthory a fost o figură istorică interesantă, reușind să ajungă atât principe al Transilvaniei între 1571-1575, cât și rege al Poloniei din 1575 până la moartea sa în 1586. De numele său se leagă cele mai negre amintiri ale moscoviților, Ștefan Báthory reușind să profite de dezbinarea rușilor și de luptele interne pentru putere, repurtând niște victorii foarte importante pentru Uniunea statală polono-lituaniană.
Coșmarurile istorice ale rușilor sunt adânc întipărite în conștiința națională chiar și acum, ori de câte ori se aduce în discuție Uniunea statală polono-lituaniană. Deși a devenit rege în Polonia într-o perioadă nefastă, cu mari greutăți financiare și cu o armată epuizată, Ștefan Báthory reușește câteva victorii militare și diplomatice împotriva țarului din Moscova.

În 1581, armatele lui Ștefan Báthory, polono-lituaniene, pătrund adânc în teritoriul Cnezatului Moscovei, ajungând să asedieze orașul Poloțk.
“Ivan cel Groaznic, țarul Rusiei, cedează în cele din urmă la 15 ianuarie 1582 acceptând armistițiul de la Jam Zapolski, denumit după un sat situat în apropiere de Novgorod. Prin acest armistițiu s-a stabilit o pace de 20 de ani, iar țarul a cedat orașele Poloțk și Livland coroanei polono-lituaniene.”
- 5 Iulie 1484 – începea Bătălia pentru cetatea Chilia. În vara anului 1484 otomanii au atacat cetatea-port Chilia în vederea extinderii ariei de dominație turcească în nordul Dunării de Jos - 5 iulie 2025
- 4 Iulie 1848 – Românii din Munții Apuseni încep să se înarmeze, sub conducerea lui Avram Iancu - 4 iulie 2025
- 3 Iulie 1910 – Român amendat de unguri pentru că pe harnașamentul calului erau prezente cele trei culori ale tricolorului românesc - 3 iulie 2025