RSS
TwitterFacebookPinterest

La 10 Mai 1902 într-o consfătuire organizată în casa lui Sebastian Stanca din Budapesta,se constituie comitetul de redacție al Revistei “Luceafărul”

“Pornit din entuziasmul câtorva studenți universitari, apare la Budapesta, în inima țării ungurești și trecând în curând la Sibiu, devine centrul activității literare de dincoace, reușind să adune în jurul său întreaga pleiadă a tinerilor scriitori de dincolo, grupați în jurul “Sămănătorului””, se scria în numărul 13 al Revistei Luceafărul, la sărbătorirea a 20 de ani de la înființarea publicației.

Pe coperta ediției aniversare a revistei era un colaj format din fotografiile celor care au constituit comitetul de redacție al Revistei “Luceafărul”: Alexandru Ciura, Octavian Goga, Alexandru Lapedatu, Ion Lupaș, Sebastian Stanca, Vasile E. Moldovan

Vasile E. Moldovan (6), Ion Lupaș (4)(la mijloc), Sebastian Stanca(5)

De numele lui Sebastian Stanca se leagă practic înființarea Revistei Luceafărul, pentru că tocmai în casa sa din Budapesta, de pe strada Lónyai numărul 11, se constituie comitetul de redacție.

” La 10 mai 1902, intr-o consfatuire organizata in casa lui Sebastian Stanca din strada Lónyai 11, se constituie comitetul de redactie.”

apiland.ro

““I-a fost ursit lui Al. Ciura sa fie nasul Luceafarului. In “comitetul celor zece” intruniti in ziua de 10 mai 1902 Al.Ciura este ales presedinte si propus sa gasească un nume publicatiei. Din cele 25 de titluri propuse, in aceeasi locuinta, in ziua urmatoare a fost ales, in unanimitate, Luceafarul. Botezul revistei a fost sarbatorit, dupa obiceiul vremii, intr-un restaurant de pe malul Dunarii.”, scria Mária Berényi

Sebastian Stanca

“Alături de Sebastian Stanca, din proaspătul „comitet redacțional” mai făceau parte: Alexandru Ciura, Octavian Goga, Ion Lupaș, Octavian Prie, Dionisie Stoica, Ion Lapedatu, Ion Montani, Vasile Moldovan, Aurel P. Bănuț, Gheorghe Zăria și Ion Agârbiceanu.”

ISTORIE. Cum au constituit studentii romani din Budapesta Revista ”Luceafarul”, foto: Mária Berényi
ISTORIE. Cum au constituit studentii romani din Budapesta Revista ”Luceafarul”, foto: Mária Berényi


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]