libris.ro

La 10 Mai 1902 într-o consfătuire organizată în casa lui Sebastian Stanca din Budapesta,se constituie comitetul de redacție al Revistei „Luceafărul”

La 10 Mai 1902 într-o consfătuire organizată în casa lui Sebastian Stanca din Budapesta,se constituie comitetul de redacție al Revistei „Luceafărul”

„Pornit din entuziasmul câtorva studenți universitari, apare la Budapesta, în inima țării ungurești și trecând în curând la Sibiu, devine centrul activității literare de dincoace, reușind să adune în jurul său întreaga pleiadă a tinerilor scriitori de dincolo, grupați în jurul „Sămănătorului””, se scria în numărul 13 al Revistei Luceafărul, la sărbătorirea a 20 de ani de la înființarea publicației.

Pe coperta ediției aniversare a revistei era un colaj format din fotografiile celor care au constituit comitetul de redacție al Revistei „Luceafărul”: Alexandru Ciura, Octavian Goga, Alexandru Lapedatu, Ion Lupaș, Sebastian Stanca, Vasile E. Moldovan

Vasile E. Moldovan (6), Ion Lupaș (4)(la mijloc), Sebastian Stanca(5)

De numele lui Sebastian Stanca se leagă practic înființarea Revistei Luceafărul, pentru că tocmai în casa sa din Budapesta, de pe strada Lónyai numărul 11, se constituie comitetul de redacție.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


” La 10 mai 1902, intr-o consfatuire organizata in casa lui Sebastian Stanca din strada Lónyai 11, se constituie comitetul de redactie.”

„“I-a fost ursit lui Al. Ciura sa fie nasul Luceafarului. In “comitetul celor zece” intruniti in ziua de 10 mai 1902 Al.Ciura este ales presedinte si propus sa gasească un nume publicatiei. Din cele 25 de titluri propuse, in aceeasi locuinta, in ziua urmatoare a fost ales, in unanimitate, Luceafarul. Botezul revistei a fost sarbatorit, dupa obiceiul vremii, intr-un restaurant de pe malul Dunarii.”, scria Mária Berényi

Sebastian Stanca

„Alături de Sebastian Stanca, din proaspătul „comitet redacțional” mai făceau parte: Alexandru Ciura, Octavian Goga, Ion Lupaș, Octavian Prie, Dionisie Stoica, Ion Lapedatu, Ion Montani, Vasile Moldovan, Aurel P. Bănuț, Gheorghe Zăria și Ion Agârbiceanu.”

ISTORIE. Cum au constituit studentii romani din Budapesta Revista ”Luceafarul”, foto: Mária Berényi
ISTORIE. Cum au constituit studentii romani din Budapesta Revista ”Luceafarul”, foto: Mária Berényi

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info