La 7 noiembrie 1991 se deschidea la Iași Muzeul „Poni – Cernătescu”

La 7 noiembrie 1991, după un lung proces de restaurare, muzeul a fost inaugurat în anul 1991 sub numele de Muzeul Chimiei Ieșene „Petru Poni”, iar din anul 1994 a fost redenumit, devenind Muzeul „Poni-Cernătescu”.

” 7 noiembrie 1991 este o zi cu o semnificație deosebită pentru Muzeul „Poni – Cernătescu”, din cadrul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu“. Astăzi se împlinesc 28 de ani de când a fost deschis pentru public, inițial purtând denumirea de Muzeul Chimiei ieșene „Petru Poniˮ.
Vă invităm să-l vizitați, la Iași, pe Strada „Mihail Kogălniceanu” nr. 7B, de marți până sâmbătă, între orele 10.00 și 17.00. “, ne informează pagina de facebook Palatul Culturii din Iași – Complexul Muzeal Național „Moldova”

libris.ro

Clădirea care adăpostește Muzeul „Poni – Cernătescu”, declarată monument istoric și a fost construită în 1839 de către Mitropolitul Veniamin Costachi (1768-1846). În anul 1880 a devenit proprietatea profesorului Petru Poni, membru al Academiei Române, exponent al generației de savanți care a pus bazele științei românești.

Din anul 1925, casa revine fiicei lui Petru Poni, chimista Margareta Poni, care o donează în 1971 Consiliului Popular al orașului Iași, cu scopul de a fi organizată ca muzeu memorial dedicat familiei Petru Poni. 


About the Author

Glasul.info
Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info