Diana Iovanovici-Șoșoacă: Se încalcă statutul de rezervație naturală, arie protejată a Parcului Copou din Iași!

Diana Iovanovici-Șoșoacă: Se încalcă statutul de rezervație naturală, arie protejată a Parcului Copou!

Senatorul de Iași Diana Iovanovici-Șoșoacă, președintele Partidului S.O.S. România, reacționează cu privire la ilegalitățile produse în ultima vreme în Parcul Copou din Iași. Potrivit senatorului de Iași, se încalcă statutul de rezervație naturală, arie protejată a Parcului Copou: „sunt interzise tăierile de orice natură, fiind admise doar măsurile igienico-culturale, este interzisă schimbarea aleilor, rondurilor, boscheților, pergolelor, fântânilor arteziene și altor piese de mobilier peisagistic existente și este interzisă amplasarea unor construcții, alei betonate sau asfaltate, respectiv săpături în apropierea arborilor”.

Redăm integral intervenția Dianei Iovanovici-Șoșoacă de miercuri, 31 mai 2023, din Senatul României:

„În urma întrebării adresate la data de 17.05.2023 cu privire la Parcul Copou, am primit răspuns din partea Academiei Române – Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, înregistrat la Senat cu nr. 2827/26.05.2023, pe care vi-l atașez, prin care ni se aduce la cunoștință faptul că Parcul (Grădina Copou) este declarat arie protejată cu statut de rezervație naturală, conform Anexei 1 din HCJ Iași nr. 8 /1994, art. 1, de asemenea Teiul lui Eminescu este declarat monument al naturii conform aceleiași HCL, art. 3, Anexa 2, poziția 18.

În plus, Regulamentul de administrare pentru parcuri dendrologice, categorie protejată în care este inclus Parcul Copou din Mun. Iași – Anexa 10, art. 4, menționează că sunt interzise tăierile de orice natură, fiind admise doar măsurile igienico-culturale, este interzisă schimbarea aleilor, rondurilor, boscheților, pergolelor, fântânilor arteziene și altor piese de mobilier peisagistic existente și este interzisă amplasarea unor construcții, alei betonate sau asfaltate, respectiv săpături în apropierea arborilor.

Mai mult, aveți obligația respectării HCJ Iași 261/2014 cu privire la instituirea regimului de protecție și conservare al arborilor cu valoare deosebită de pe teritoriul județului Iași. Având în vedere aspectele reliefate de răspunsul onoratei Academii Române, aveați obligația să solicitați avizul acesteia, în speță Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române, ceea ce nu ați făcut, ceea ce duce la ilegalitatea hotărârii votate de Consiliul Local din 26.04.2023, precum și a tuturor actelor adoptate, inclusiv studiu de fezabilitate și actualizarea documentației privind obiectivul de investiție privind reabilitarea Parcului Copou.

Conform dispozițiilor legale menționate în răspunsul Academiei Române, niciuna dintre intervențiile dvs nu este legală, încalcă grav regimul de protecție și conservare al arborilor cu valoare deosebită de pe teritoriul mun. Iași și încalcă statutul de rezervație naturală, arie protejată a Parcului Copou. Nu aveți voie să tăiați copaci, să schimbați aleile, fântânile arteziene, pergolele, boscheții etc. și este interzisă amplasarea unor construcții, alei betonate sau asfaltate, respectiv săpături în apropierea arborilor.

În acest context vă solicit încetarea oricăror acte de schimbare a ariei protejate Parcul Copou, să sistați imediat acțiunile de distrugere a acestuia și orice intervenție care ar duce la schimbarea acestuia și încălcarea legislației, să anulați de urgență orice act adoptat cu încălcarea legii. În plus, nu dețineți autorizarea Academiei Române, astfel că ceea ce faceți dvs este încălcarea flagrantă a legii pe care aveați obligația să o cunoașteți. Drept pentru care mă văd nevoită, în calitate de Senator al României, circumscripția nr. 24 Iași, să formulez plângere penală împotriva tuturor celor care au încălcat legea, atentând la distrugerea Parcului Copou, rezervație naturală, arie protejată.”, se arată în intervenția Dianei Iovanovici-Șoșoacă, senator de Iași și președintele Partidului S.O.S. România

Glasul.info
Social Links
Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns