Diana Iovanovici-Șoșoacă: Se încalcă statutul de rezervație naturală, arie protejată a Parcului Copou din Iași!

Senatorul de Iași Diana Iovanovici-Șoșoacă, președintele Partidului S.O.S. România, reacționează cu privire la ilegalitățile produse în ultima vreme în Parcul Copou din Iași. Potrivit senatorului de Iași, se încalcă statutul de rezervație naturală, arie protejată a Parcului Copou: „sunt interzise tăierile de orice natură, fiind admise doar măsurile igienico-culturale, este interzisă schimbarea aleilor, rondurilor, boscheților, pergolelor, fântânilor arteziene și altor piese de mobilier peisagistic existente și este interzisă amplasarea unor construcții, alei betonate sau asfaltate, respectiv săpături în apropierea arborilor”.

Redăm integral intervenția Dianei Iovanovici-Șoșoacă de miercuri, 31 mai 2023, din Senatul României:

„În urma întrebării adresate la data de 17.05.2023 cu privire la Parcul Copou, am primit răspuns din partea Academiei Române – Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, înregistrat la Senat cu nr. 2827/26.05.2023, pe care vi-l atașez, prin care ni se aduce la cunoștință faptul că Parcul (Grădina Copou) este declarat arie protejată cu statut de rezervație naturală, conform Anexei 1 din HCJ Iași nr. 8 /1994, art. 1, de asemenea Teiul lui Eminescu este declarat monument al naturii conform aceleiași HCL, art. 3, Anexa 2, poziția 18.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

În plus, Regulamentul de administrare pentru parcuri dendrologice, categorie protejată în care este inclus Parcul Copou din Mun. Iași – Anexa 10, art. 4, menționează că sunt interzise tăierile de orice natură, fiind admise doar măsurile igienico-culturale, este interzisă schimbarea aleilor, rondurilor, boscheților, pergolelor, fântânilor arteziene și altor piese de mobilier peisagistic existente și este interzisă amplasarea unor construcții, alei betonate sau asfaltate, respectiv săpături în apropierea arborilor.

Mai mult, aveți obligația respectării HCJ Iași 261/2014 cu privire la instituirea regimului de protecție și conservare al arborilor cu valoare deosebită de pe teritoriul județului Iași. Având în vedere aspectele reliefate de răspunsul onoratei Academii Române, aveați obligația să solicitați avizul acesteia, în speță Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române, ceea ce nu ați făcut, ceea ce duce la ilegalitatea hotărârii votate de Consiliul Local din 26.04.2023, precum și a tuturor actelor adoptate, inclusiv studiu de fezabilitate și actualizarea documentației privind obiectivul de investiție privind reabilitarea Parcului Copou.

Conform dispozițiilor legale menționate în răspunsul Academiei Române, niciuna dintre intervențiile dvs nu este legală, încalcă grav regimul de protecție și conservare al arborilor cu valoare deosebită de pe teritoriul mun. Iași și încalcă statutul de rezervație naturală, arie protejată a Parcului Copou. Nu aveți voie să tăiați copaci, să schimbați aleile, fântânile arteziene, pergolele, boscheții etc. și este interzisă amplasarea unor construcții, alei betonate sau asfaltate, respectiv săpături în apropierea arborilor.

În acest context vă solicit încetarea oricăror acte de schimbare a ariei protejate Parcul Copou, să sistați imediat acțiunile de distrugere a acestuia și orice intervenție care ar duce la schimbarea acestuia și încălcarea legislației, să anulați de urgență orice act adoptat cu încălcarea legii. În plus, nu dețineți autorizarea Academiei Române, astfel că ceea ce faceți dvs este încălcarea flagrantă a legii pe care aveați obligația să o cunoașteți. Drept pentru care mă văd nevoită, în calitate de Senator al României, circumscripția nr. 24 Iași, să formulez plângere penală împotriva tuturor celor care au încălcat legea, atentând la distrugerea Parcului Copou, rezervație naturală, arie protejată.”, se arată în intervenția Dianei Iovanovici-Șoșoacă, senator de Iași și președintele Partidului S.O.S. România

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

VIDEO | Strigătul bucovinenilor din Cernăuți: Lăsați-ne Capela Mitropoliților în pace!

sâm iun. 3 , 2023
Reprezentanții comunității românești din Ucraina au înaintat o petiție autorităților locale din Cernăuți prin care își exprimă îngrijorarea cu privire la soarta Capelei Mitropoliților Bucovinei din cimitirul vechi al orașului – un important monument istoric unde au fost reînhumați mai mulți ierarhi de seamă ai ținutului: episcopul DOSITEI HERESCU, mitropoliții […]

Poate vă place și:

libris.ro