2 August 1909 – Trei flăcăi români din Olpret (Bobâlna) erau arestați pentru că purtau brâie sau panglici tricolore

Sub “civilizata” administrație ungurească din Transilvania aflată sub ocupația regimului dualist austro-ungar, dacă erai român puteai fi arestat, amendat, bătut, torturat și schingiuit “din orice și din nimic”. Astfel, dacă la un eveniment public, nuntă, botez, înmormântare sau ori alt eveniment public din viața socială purtai tricolorul românesc, fie un brâu tradițional, panglici sau cocarde tricolore, administrația ungurească din Ardeal se năpustea asupra acelor români cu o furie covârșitoare.

Pe data de 2 august 1909, care a coincis cu sărbătoarea Sfântului Ilie, în localitatea Olpret (n.r. Bobâlna) din comitatul Solnoc-Dăbâca, feciorii Gheorghe Radovan, Augustin Petriș, Florea Ciubaneănu, Ionuț Pop erau arestați pentru că purtau brâie sau panglici tricolore.  Pe Toader Sabadas jandarmii unguri l-au bătut până la sânge pentru că a refuzat să vorbească ungurește.

SE INTERZICE PORTUL NAŢIONAL!?
SE INTERZICE PORTUL NAŢIONAL!?

Până în data de 21 decembrie 1957 satul Bobâlna s-a numit Olpret. Da, aceeași localitate de unde s-a pornit în anii 1437-1438 cea mai importantă răscoală din Transilvania. Dovada că s-a moștenit genetic spiritul de revoltă la adresa barbariei și oprimării maghiare împotriva românilor. Răscoala de la Bobâlna pornise tot de la abuzuri grave, de la samavolnicii de neînchipuit îndreptate împotriva țăranilor români, și iată, la aproape cinci secole distanță, că nimic nu părea a fi se schimbat în bine pentru situația săracului român transilvănean. I se nega dreptul la identitate culturală, dreptul de a vorbi limba maternă și libertatea de a participa la evenimente publice, libertatea d întrunire paşnică şi la libertatea de asociere…

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Și unii încă mai cântă ode și imnuri de slavă la adresa “activității civilizatoare” a Ungariei în Transilvania… Deșteaptă-te române, că ai dormit destul!

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Primăriei (UDMR) Carei i se solicită să amplaseze efigia domnitorului Mihai Viteazul pe fațada clădirii

joi aug. 3 , 2023
Se solicită amplasarea efigiei domnitorului Mihai Viteazul pe fațada clădirii Primăriei Carei Președintele Societății Cultural-Istorice „Mihai Viteazul” Ploiesti, Mircea Cosma, a transmis astăzi o adresă către Primăria Carei prin care solicită amplasarea plăcii cu efigia domnitorului Mihai Viteazul  pe fațada clădirii primăriei. „Am transmis azi sub nr 66/02.08.2023 cererea de avizare […]
Primăria (UDMR) Carei este solicitată să amplaseze efigia domnitorului Mihai Viteazul pe fațada clădirii

Poate vă place și:

libris.ro