“Pe 15 august 1940, la Moscova are loc o convorbire între Molotov și ambasadorul român Grigore Gafencu, în cursul căreia rușii declară ca nu mai au nici o pretenție din partea României, aceasta declarație având o durată de o lună de zile, după care, tot rușii vor ocupa 4 insule din Delta Dunării și canalul navigabil al brațului Chilia.” (www.procesulcomunismului.ro)
Între anii 1938 și 1940, Grigore Gafencu, ministru al afacerilor străine, a încercat să asigure neutralitatea României, prinsă între Germania și Uniunea Sovietică. Datorită străduințelor sale, la 13 aprilie 1939, România primește garanțiile Angliei și Franței, care însă nu au fost respectate.
După anexarea Basarabiei, nordului Bucovinei și a Ținutului Herței de către Uniunea Sovietică în 1940, Gafencu este trimis ca ambasador la Moscova.
“… Gafencu a fost în măsură, în numai o săptămână, 10-17 august 1940, să ia “legaţia în primire” şi să poarte discuţii cu principalii actori ai diplomaţiei staliniste: Viaceslav Molotov, adjuncţii săi la Externe, Solomon Abramovici Lozovschi şi Vladimir Georgevici Deleanozov, specialişti pe probleme româneşti. (…) “
“Dacă presa sovietică, evident aservită politicii, păstra “cea mai desăvârşită obiectivitate faţă de revendicările maghiare”, factorii politici de decizie însă, constata Gafencu, în telegrama nr.1953 din 15 august (n.r. 1940), acceptau considerentele sale politice “fără a rosti nici o frază cu privire la Bulgaria şi nici la Ungaria.” (dacoromania-alba.ro)
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
De mulți ani, la Colții Trascăului (la limita dintre județele Cluj și Alba) se duce o luptă în jurul a două borne topografice, acestea sunt constant vopsite în culorile drapelelor României sau Ungariei. În data de 12 August, membrii Comunității Identitare s-au deplasat în zonă și au urcat pe munte, […]