Potrivit dosarului numărul 37/1940 volumul I de la Serviciul Special de Informații, conținând 216 file, cazurile concrete de atrocități, banditism și teroare la care a fost supus orașul Oradea au fost unele de proporții înfricoșătoare. Redăm o parte din prima filă despre crimele și torturile îndurate de românii din Oradea după intrarea horthiștilor în oraș:
“Imediat după intrarea trupelor ungare, bande înarmate din organizația “Garda în zdrențe” (n.r. Garda Zdrențăroșilor / Rongyos Gárda) și “Foștii Luptărori” (Front harcosok) au pornit prigoane maltratând și devastând locuințele românilor. Cei care încercau să se opună, erau omorâți în bătaie sau sumprimați.
Toți intelectualii români de notorietate din Oradea au fost arestați și maltratați. Se citează: Simion Iancu, avocații dr. Trifu, dr. Emil Boieru, dr. Ion Candrea, T. Popa și dr. Dumitru Mangra cu soția, d-na Emilia Tămaș, medicii dr. Victor Gherman și dr. Tămăreanu, precum și funcționarii de poliție Alexandru Meșter și Sărățeanu.
Ionel Șeitan, directorul unei bănci din Oradea, a fost dat în judecata Curții Marțiale, pentru delicte imaginare.
Ungaria horthystă făcuse după 30 August 1940 din măcelărirea românilor o industrie a spectacolului
La 21 septembrie (n.r. 1940) au fost spânzurați mai mulți români. Intrarea populației la acest spectacol, a fost admisă contra plată.
În după amiaza zilei de 23 septembrie 1940, ora 17, în Oradea au fost executați 30 de români, printre care și polițiști. La execuție a asistat și public, plătind o taxă de spectacol de 1 pengo.”
Iar azi, în loc să avem monumente dedicate acestor martiri ai neamului românesc, niște trădători din Partidul ANTInațional Liberal inaugurează monumente dedicate criminalilor neamului românesc, în vreme ce distrug statuile românești! Rușine Bolojan! Rușine Birta! Rușine Oradea!
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Noi investiții pentru turismul balnear, la Iași: pacienții care vin pentru tratament în Stațiunea Nicolina au la dispoziție și un Parc al Seniorilor, care a fost inaugurat astăzi. În parc a fost ridicată și o troiță, care a fost sfințită de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. La baza de […]