libris.ro

21 Septembrie 1940 – La Oradea au fost spânzurați mai mulți români. Intrarea populației la acest spectacol, a fost admisă contra plată

21 Septembrie 1940 – La Oradea au fost spânzurați mai mulți români. Intrarea populației la acest spectacol, a fost admisă contra plată

Potrivit dosarului numărul 37/1940 volumul I de la Serviciul Special de Informații, conținând 216 file, cazurile concrete de atrocități, banditism și teroare la care a fost supus orașul Oradea au fost unele de proporții înfricoșătoare. Redăm o parte din prima filă despre crimele și torturile îndurate de românii din Oradea după intrarea horthiștilor în oraș:

„Imediat după intrarea trupelor ungare, bande înarmate din organizația „Garda în zdrențe” (n.r. Garda Zdrențăroșilor / Rongyos Gárda) și „Foștii Luptărori” (Front harcosok) au pornit prigoane maltratând și devastând locuințele românilor. Cei care încercau să se opună, erau omorâți în bătaie sau sumprimați.

Garda Zdrențăroșilor
Garda Zdrențăroșilor

În oraș s-a interzis vorbirea limbii române pe străzi și în localuri. Cine vorbea românește, era imediat arestat și schingiut.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Toți intelectualii români de notorietate din Oradea au fost arestați și maltratați. Se citează: Simion Iancu, avocații dr. Trifu, dr. Emil Boieru, dr. Ion Candrea, T. Popa și dr. Dumitru Mangra cu soția, d-na Emilia Tămaș, medicii dr. Victor Gherman și dr. Tămăreanu, precum și funcționarii de poliție Alexandru Meșter și Sărățeanu.

Ionel Șeitan, directorul unei bănci din Oradea, a fost dat în judecata Curții Marțiale, pentru delicte imaginare.

Ungaria horthystă făcuse după 30 August 1940 din măcelărirea românilor o industrie a spectacolului

La 21 septembrie (n.r. 1940) au fost spânzurați mai mulți români. Intrarea populației la acest spectacol, a fost admisă contra plată.

Așa arăta în 1940 moneda de 1 pengo cu care puteai asista la astfel de spectacole macabre. Ungaria horthystă făcuse din măcelărirea românilor o industrie a spectacolului

În după amiaza zilei de 23 septembrie 1940, ora 17, în Oradea au fost executați 30 de români, printre care și polițiști. La execuție a asistat și public, plătind o taxă de spectacol de 1 pengo.”

Dosarul numărul 37/1940 volumul I de la Serviciul Special de Informații

Iar azi, în loc să avem monumente dedicate acestor martiri ai neamului românesc, niște trădători din Partidul ANTInațional Liberal inaugurează monumente dedicate criminalilor neamului românesc, în vreme ce distrug statuile românești! Rușine Bolojan! Rușine Birta! Rușine Oradea!

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info