23/24 septembrie 1944, în satul clujean Gădălin, soldați unguri au împușcat doi localnici români

La 23/24 septembrie 1944, în satul clujean Gădălin, soldați unguri au împușcat doi localnici români. Armata română le-a descoperit cadavrele dezbrăcate și înhumate pe islazul comunei.

Odată cu schimbarea cursului războiului și puși în fața faptului că Germania nazistă începuse să piardă teren atât pe frontul de Est cât și pe cel de Vest, acest lucru i-a făcut pe horthiști să se precipite și să caute să scoată noi resurse, materii prime și orice alt ajutor pentru efortul de război care consuma din ce în ce mai multe resurse, atât de ordin material cât și uman.

În lumina noilor condiții de pe frontul Estic și Vestic, horthiști au început și în Ardealul de Nord ocupat rechiziții forțate, iar victimele prioritare pentru acest lucru erau românii ardeleni.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Ţăranii care dispuneau de atelaje au fost ridicaţi cu forţa şi obligaţi să transporte lemnele tăiate din pădure până la prima gară. Cei care se sustrăgeau de la muncă erau trataţi în mod barbar.

In comuna Homorodul de Mijloc (Satu Mare), în martie 1943, jandarmii, împreună cu un ofiţer şi 15 soldaţi, au adunat în curtea primăriei 30 de oameni care au refuzat să meargă la lucru, i-au legat şi i-au aruncat în mijlocul curţii, ţiându-i astfel de la ora 11 până seara.

Incepând cu anul 1943 a luat proporţii tot mai mari şi rechiziţionarea pentru munci agricole, a fetelor şi femeilor.

Astfel, de exemplu, din numeroase părţi ale judeţului Cluj erau aduse la prefectură femei şi fete românce pentru a li se face formele de trimitere pe diferite moşii din Ungaria. Printre ele se găseau mai ales românce din comunele Someşeni, Mihăileşti, Berind, Sardu, Gadalin, Desmir, Sânnicoara, Sânpaul, Topa, Sâncrai şi Măcicaş.

Până la data de 8 mai 1943, din 28 comune din judeţele Maramureş, Satu Mare, Bihor şi Sălaj au fost duse 645 persoane de sex feminin.

Rechiziţionările pentru lucru au luat proporţii deosebite în primăvara şi vara anului 1944. In vara anului 1944 în comuna Gădălin (Cluj), Losonczi Aladar, Mateffy Demeny Istvan şi Kovacs Gyuri, cu prilejul construirii bisericii reformate din localitate, au obligați la muncă forţată pe toţi elevii români, de la vîrsta de 10 ani în sus, pe care i-au înhămat la căruţe în loc de cai, ca să transporte piatră, nisip etc” ( Teroarea horhysto-fascistă….)

Așadar, biserica reformată din comuna Gădălin, județul Cluj, a fost ridicată folosind copiii români pe post de cai sau vite, înjugați la căruțele cu care erau transportate materialele de construcție. Nu ar merita acum acei copii un monument în fața respectivei biserici reformate?

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

24 septembrie 1944 - Masacrul de la Turda, unde au au fost asasinați 18 români,în special femei și copii

Dum sept. 24 , 2023
 La 24 septembrie 1944, în timpul luptelor dintre armatele ungară, sovietică și română, în Turda au fost asasinați 18 români. Aceștia, în special femei și copii, se adăposteau de barajul de artilerie sub un pod de cale ferată. Au fost împușcați de militari unguri. Un grup de 18 persoane, femei […]
24 septembrie 1944 - Masacrul de la Turda, unde au au fost asasinați 18 români,în special femei și copii

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News