Antiromanism

Dan Tanasă: „Primăria Municipiului Cluj-Napoca a aprobat noua faţadă a statuii dedicată căpitanului lui Mihai Viteazul, Baba Novac”

Deputatul AUR Dan Tanasă afirmă că: „Primăria Municipiului Cluj-Napoca a aprobat noua faţadă a statuii dedicată căpitanului lui Mihai Viteazul, Baba Novac”.

„În noua formulă, pe frontispiciul monumentului scrie „Baba Novac Căpitan al lui Mihai Viteazul. Ars pe rug în ziua de 5 februarie 1601. S-a ridicat acest monument spre cinstirea memoriei sale în anul 1975”.

Vechiul text, considerat inacceptabil de către UDMR, menţiona cine l-a ars pe rug, respectiv „Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în chinuri groaznice de către unguri în data de 5 februarie 1601”.

Baba Novac a fost un vajnic luptător împotriva otomanilor, ajuns în Oltenia, a intrat în slujba lui Mihai Viteazul, în timpul atacului armatei lui Mihai asupra garnizoanei turceşti din Ada Kaleh şi i-a rămas fidel până la moarte.Baba Novac l-a secondat pe Mihai Viteazul în toate bătăliile importante purtate de marele conducător şi unificator al românilor.

În timp ce se afla cu o solie, Baba Novac a fost arestat de Dieta din Cluj (formată din aristocraţia maghiară) şi condamnat la moarte în Cluj, fiind executat prin ardere pe rug la data de 5 februarie 1601.

La 5 februarie 1601, ora 10 a.m. Baba Novac a fost ars pe rug, după care trupul i-a fost tras în ţeapă şi expus în dreptul fortificaţiei oraşului.Deputatul AUR de Mureş continuă: „Statuia lui Baba Novac este opera sculptorului Virgil Fulicea şi a fost amplasată lângă Bastionul Croitorilor în anul 1975, în amintirea generalului lui Mihai Viteazul.

Statuia are o înălţime de 1,80 metri, este turnată în bronz şi montată pe un soclu de beton, înalt de 2,2 m, placat cu travertin pe care a fost amplasat textul anterior, acesta fiind cenzurat de către administraţia PNL a municipiului, cedând în faţa presiunilor UDMR.”

Domnul deputat concluzionează:

„În ciuda faptului că am adresat memorii şi interpelări către Primăria Municipiului Cluj-Napoca prin care solicitam încetarea acestui demers, primarul Emil Boc a considerat că este mai important să satisfacă doleanţele anti-româneşti ale conducătorilor UDMR. Astfel este batjocorită memoria personalităţilor noastre în Transilvania, la Cluj-Napoca fiind deja numeroase alte gesturi anti-româneşti, din care amintim doborârea statuii lui Iuliu Maniu, înlăturarea bustului lui Emil Racoviţă şi insulta teribilă adusă fruntaşilor Școlii Ardelene prin alterarea grupului statuar.””, se arată în declarația de presă a deputatul AUR Dan Tanasă

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Alina Gorghiu umblă cu „dicționarul 𝐎𝐑𝐓𝐎𝐏𝐄𝐃𝐈𝐂” după ea ca să nu se împiedice în limba română!

Madam Alina Gorghiu umblă cu "dicționarul 𝐎𝐑𝐓𝐎𝐏𝐄𝐃𝐈𝐂" după ea ca să nu se împiedice în…

21 de minute ago

Sediul Poliției de la Carei ținta bătăii de joc a unei conduceri exclusiv UDMR?

Deși li se cere să asigure ordinea și liniștea publică în Municipiul Carei din județul…

10 ore ago

Copii certați și înjurați în limba română ca să înțeleagă că limba maghiară e frumoasă!

Un cadru didactic de la o școală dintr-un oraș ardelean și-a prezentat o metodă didactică…

o zi ago

8 Mai 1882 –  Cum tremura Ungaria la auzul înființării Comitetului  „România Iredentă” devenită mai apoi Societatea Carpații

La 8 mai 1882 la Budapesta era emisă circulara ministrului de interne regal maghiar, prin…

2 zile ago