libris.ro

Dan Tanasă: „Primăria Municipiului Cluj-Napoca a aprobat noua faţadă a statuii dedicată căpitanului lui Mihai Viteazul, Baba Novac”

Dan Tanasă: „Primăria Municipiului Cluj-Napoca a aprobat noua faţadă a statuii dedicată căpitanului lui Mihai Viteazul, Baba Novac”

Deputatul AUR Dan Tanasă afirmă că: „Primăria Municipiului Cluj-Napoca a aprobat noua faţadă a statuii dedicată căpitanului lui Mihai Viteazul, Baba Novac”.

„În noua formulă, pe frontispiciul monumentului scrie „Baba Novac Căpitan al lui Mihai Viteazul. Ars pe rug în ziua de 5 februarie 1601. S-a ridicat acest monument spre cinstirea memoriei sale în anul 1975”.

Vechiul text, considerat inacceptabil de către UDMR, menţiona cine l-a ars pe rug, respectiv „Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în chinuri groaznice de către unguri în data de 5 februarie 1601”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Baba Novac a fost un vajnic luptător împotriva otomanilor, ajuns în Oltenia, a intrat în slujba lui Mihai Viteazul, în timpul atacului armatei lui Mihai asupra garnizoanei turceşti din Ada Kaleh şi i-a rămas fidel până la moarte.Baba Novac l-a secondat pe Mihai Viteazul în toate bătăliile importante purtate de marele conducător şi unificator al românilor.

În timp ce se afla cu o solie, Baba Novac a fost arestat de Dieta din Cluj (formată din aristocraţia maghiară) şi condamnat la moarte în Cluj, fiind executat prin ardere pe rug la data de 5 februarie 1601.

La 5 februarie 1601, ora 10 a.m. Baba Novac a fost ars pe rug, după care trupul i-a fost tras în ţeapă şi expus în dreptul fortificaţiei oraşului.Deputatul AUR de Mureş continuă: „Statuia lui Baba Novac este opera sculptorului Virgil Fulicea şi a fost amplasată lângă Bastionul Croitorilor în anul 1975, în amintirea generalului lui Mihai Viteazul.

Statuia are o înălţime de 1,80 metri, este turnată în bronz şi montată pe un soclu de beton, înalt de 2,2 m, placat cu travertin pe care a fost amplasat textul anterior, acesta fiind cenzurat de către administraţia PNL a municipiului, cedând în faţa presiunilor UDMR.”

Domnul deputat concluzionează:

„În ciuda faptului că am adresat memorii şi interpelări către Primăria Municipiului Cluj-Napoca prin care solicitam încetarea acestui demers, primarul Emil Boc a considerat că este mai important să satisfacă doleanţele anti-româneşti ale conducătorilor UDMR. Astfel este batjocorită memoria personalităţilor noastre în Transilvania, la Cluj-Napoca fiind deja numeroase alte gesturi anti-româneşti, din care amintim doborârea statuii lui Iuliu Maniu, înlăturarea bustului lui Emil Racoviţă şi insulta teribilă adusă fruntaşilor Școlii Ardelene prin alterarea grupului statuar.””, se arată în declarația de presă a deputatul AUR Dan Tanasă

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info