Dan Tanasă: „Primăria Municipiului Cluj-Napoca a aprobat noua faţadă a statuii dedicată căpitanului lui Mihai Viteazul, Baba Novac”

Deputatul AUR Dan Tanasă afirmă că: „Primăria Municipiului Cluj-Napoca a aprobat noua faţadă a statuii dedicată căpitanului lui Mihai Viteazul, Baba Novac”.

„În noua formulă, pe frontispiciul monumentului scrie „Baba Novac Căpitan al lui Mihai Viteazul. Ars pe rug în ziua de 5 februarie 1601. S-a ridicat acest monument spre cinstirea memoriei sale în anul 1975”.

Vechiul text, considerat inacceptabil de către UDMR, menţiona cine l-a ars pe rug, respectiv „Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în chinuri groaznice de către unguri în data de 5 februarie 1601”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Baba Novac a fost un vajnic luptător împotriva otomanilor, ajuns în Oltenia, a intrat în slujba lui Mihai Viteazul, în timpul atacului armatei lui Mihai asupra garnizoanei turceşti din Ada Kaleh şi i-a rămas fidel până la moarte.Baba Novac l-a secondat pe Mihai Viteazul în toate bătăliile importante purtate de marele conducător şi unificator al românilor.

În timp ce se afla cu o solie, Baba Novac a fost arestat de Dieta din Cluj (formată din aristocraţia maghiară) şi condamnat la moarte în Cluj, fiind executat prin ardere pe rug la data de 5 februarie 1601.

La 5 februarie 1601, ora 10 a.m. Baba Novac a fost ars pe rug, după care trupul i-a fost tras în ţeapă şi expus în dreptul fortificaţiei oraşului.Deputatul AUR de Mureş continuă: „Statuia lui Baba Novac este opera sculptorului Virgil Fulicea şi a fost amplasată lângă Bastionul Croitorilor în anul 1975, în amintirea generalului lui Mihai Viteazul.

Statuia are o înălţime de 1,80 metri, este turnată în bronz şi montată pe un soclu de beton, înalt de 2,2 m, placat cu travertin pe care a fost amplasat textul anterior, acesta fiind cenzurat de către administraţia PNL a municipiului, cedând în faţa presiunilor UDMR.”

Domnul deputat concluzionează:

„În ciuda faptului că am adresat memorii şi interpelări către Primăria Municipiului Cluj-Napoca prin care solicitam încetarea acestui demers, primarul Emil Boc a considerat că este mai important să satisfacă doleanţele anti-româneşti ale conducătorilor UDMR. Astfel este batjocorită memoria personalităţilor noastre în Transilvania, la Cluj-Napoca fiind deja numeroase alte gesturi anti-româneşti, din care amintim doborârea statuii lui Iuliu Maniu, înlăturarea bustului lui Emil Racoviţă şi insulta teribilă adusă fruntaşilor Școlii Ardelene prin alterarea grupului statuar.””, se arată în declarația de presă a deputatul AUR Dan Tanasă

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Emil Boc mai rău și mai antiromân decât UDMR-ul? Până și la Sfântu Gheorghe se sărbătorește cu fast Eliberarea orașului!

mar oct. 10 , 2023
Suntem în data de 10 octombrie 2023, cu o zi înainte de 11 octombrie, ziua eliberării orașului Cluj de sub ocupația Ungariei hortyste, scrie Buletin de Carei. „Am solicitat Primăriei Cluj Napoca un punct de vedere privind organizarea de manifestări dedicate acestui important moment din istoria orașului, am solicitat date […]
Emil Boc mai rău și mai antiromân decât UDMR-ul? Până și la Sfântul Gheorghe se sărbătorește Eliberarea orașului!, Foto: Facebook / Emil Boc

Poate vă place și:

libris.ro