19 Octombrie 1981 – Revolta minerilor de la Motru – „Greva Pâinii”

La 19 Octombrie 1981 avea loc Revolta minerilor de la Motru sau așa cum a fost de numită în presa vremii, „Greva Pâinii”.

„Revolta minerilor de la Motru – Cauza imediată a revoltei minerilor din octombrie 1981 de la Motru a constituit-o, în mod special, articolul 8 din Decretul nr. 313 din 17 octombrie 1981 privind unele măsuri referitoare la întărirea autoconducerii şi autoaprovizionării teritoriale, precum şi la asigurarea aprovizionării în bune condiţii a populaţiei cu pâine, făină și mălai.”

„Revolta minerilor de la Motru, din 19 octombrie 1981 a reprezentat o grevă și în același timp un protest desfășurate în bazinul carbonifer al Olteniei. Factor determinant imediat al evenimentelor a fost reprezentat de introducea raționalizării consumului unor produse alimentare în zonele miniere, areale care alături de orașul București fuseseră până atunci exceptate de la această măsură.”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

19 Octombrie 1981 – Revolta minerilor de la Motru – „Greva Pâinii”, Foto: Facebook / Cosmin Morega

În acest an primarul municipiului Motru, Cosmin Morega, a organizat un simpozion dedicat celor 42 de ani de la protestul minerilor din Motru, intitulat „42 de ani de la Revolta Minerilor din octombrie 1981 – Greva Pâinii”. Evenimentul a avut loc la sala de conferințe a Casei Multiculturale din municipiu, la sediul din Parcul „19 Octombrie 1981”.

19 Octombrie 1981 – Revolta minerilor de la Motru – „Greva Pâinii”, Foto: Facebook / Cosmin Morega

Consecințele acestei revolte au fost nouă condamnări la închisoare pentru nouă persoane implicate în declanșarea și desfășurarea acestei revolte. Toți condamnații au primit pedepse între șapte și opt ani de închisoare.

19 Octombrie 1981 – Revolta minerilor de la Motru – „Greva Pâinii”, Foto: Facebook / Cosmin Morega

19 Octombrie 1981 – Revolta minerilor de la Motru – „Greva Pâinii”, Foto: Facebook / Cosmin Morega

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

La 19 octombrie 1925 C.E.C. al R.A.S.S.M. adopta proiectul steagului de stat al R.A.S.S.M. -R.A.S.S. Moldovenească

joi oct. 19 , 2023
„Drapelul R.A.S.S. Moldovenești a fost legiferat pentru prima dată în 1925, când pe 10 mai Congresul Sovietelor din toată Ucraina a aprobat Constituția R.A.S.S.M.. Astfel, în secțiunea a VII-a, articolul 48, erau stipulate următoarele: „R.A.S.S. Moldovenească are stema și steagul său de stat, stabilite de Comitetul Executiv central Moldovenesc și […]
La 10 mai 1925 Congresul Pan-Moldovenesc a fixat graniţele pentru Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească 

Poate vă place și:

libris.ro