31 Mai – Ziua mondiala fara tutun

31 Mai - Ziua mondiala fara tutun

31 Mai - Ziua mondiala fara tutun

Print Friendly, PDF & Email

31 Mai – Ziua mondiala fara tutun

De aproximativ un deceniu, se sarbatoreste la nivel international pe 31 mai “Ziua mondiala fara tutun”,  incercandu-se astfel constientizarea populatiei cu privire la povara sociala enorma atrasa de fumat si de consecintele nefaste ale acestui viciu.

Conventia Cadru OMS pentru Controlul Tutunului (FCTC), primul tratat international de sanatate publica, a initiat mai multe proiecte pilot in diverse tari, prin care incearca sa transmita mesaje cat mai puternice despre efectele negative ale fumatului asupra sanatatii, programele initiate avand ca obiectiv principal mai ales constientizarea tineretului asupra poverii sociale atrase de fumat.

31 Mai – Ziua mondiala fara tutun

Organizatia Mondiala a sanatatii doreste ca urmatorul pas sa fie “ambalarea neutra” a produselor de tutun, insistand pe eliminarea publicitatii pro-fumat de pe pachetele de tigari si facand cat mai vizibile avertismentele obligatorii pentru sanatate.

Prin ambalarea astfel standardizata a produselor de tutun, FCTC considera ca aceasta este o masura activa de reducere a atractivitatii fumatului in randul tinerilor.

In Romania, tutunul este responsabil de peste aproximativ 42.000 de vieti pierdute in fiecare an si din pacate aceasta stare de fapt se mentine in continuare in tara noastra.

Cu toate programele desfasurate si masurile antifumat luate in Romania, trendul de pana acum in ceea ce priveste consumul de tutun se mentine insa in aceeasi directie.

 

Social Links