La 4 noiembrie 1848 trupele maghiare conduse maiorul Gál László au atacat localitatea Guravăii, din apropiere de Gurahonţ, judeţul Arad

La 4 noiembrie 1848 trupele maghiare conduse maiorul Gál László au atacat localitatea Guravăii, din apropiere de Gurahonţ, judeţul Arad. Cu ceastă ocazie, mai multe sate românești au fost incediate și jefuite, respectiv satele Guravăii, Aciuţa, Pleşcuţa, Aciua (azi Avram Iancu), iar populația românească din aceste localități a fost masacrată.

Pe 5 noiembrie trupele maghiare au intrat în Hălmagiu prin Hălmăgel, risipind cu uşurinţă miliţiile române aflate în hotarul satului dinspre Dealul Şortoc. Comandantul românilor, Alexandru Chendi, a fost capturat de maghiari, întinzându-i-se o cursă, apoi acesta a fost spânzurat la Hălmagiu.

“Din Hălmagiu trupele maghiare au efectuat în zilele următoare incursiuni de pe pedepsire a satelor româneşti din apropiere. În 8 noiembrie au plecat din Hălmagiu spre oraşul Brad, judeţul Hunedoara, unde locuia un număr mai mare de maghiari şi care era nod strategic de comunicaţii între Zarand, şoseaua spre Deva şi drumul spre Câmpeni, judeţul Alba, unde se afla sediul lui Avram Iancu, conducătorul revoluţionarilor români din Transilvania. Ca urmare, miliţiile româneşti, sub comandă militară austriacă, au fost trimise pentru a opri incursiunea trupelor maghiare în Zarand.”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

Cum relatează ungurii faptele petrecute și masacrele înfăptuite

“În octombrie 1848, maghiarii din Hălmagiu au fugit la Arad, iar pe 21 au sosit insurgenții conduși de Alexandru Chendi și au dat foc capelei romano-catolice. La începutul lunii noiembrie, Garda Națională condusă de László Gál a ucis insurgenții și i-a executat pe cei nouă preoți români arestați în zonă. Mai târziu au plecat spre Mureș.”, aceasta este versiunea maghiară a faptelor

Mai multe monografii românești ale comunelor din jurul localității Hălmagiu se contrazic asupra numărului de preoți executați odată cu tribunul Alexandru Chendi (Cândea) – capturat de armata maghiară şi executat la Hălmagiu, judeţul Arad, dând un număr mai mic de preoți români spânzurați împreună cu Alaxandru Chendi, unii autori înaintând cifra de 5 preoți, alții de 6 preoți, pe când varianta ungurilor afirmă că trupele lui László Gál au spânzurat odată cu Alexandru Chendi un număr de nouă preoți români, precum și mai mulți locuitori.

Nouă preoți români și tribunul lui Avram Iancu, Alexandru Chendi (Cândea), spânzurați de unguri

Până și asupra troiței ridicate la Podul Băneștilor (n.r. Podul Văii Băneștilor) la ieșirea din Hălmagiu, județul Arad, sursele dau versiuni care se bat cap în cap, însă noi am reușit să dăm peste un exemplar al revistei bisericești “Biserica și Școala” din 6 septembrie 1936 care relevă foarte clar faptul că troița a fost ridicată și sfințită la 4 noiembrie 1934, tocmai în cadrul unei comemorări a barbariilor la care au fost supuși preoții români și tribunul lui Avram Iancu, Alexandru Chendi:

4 noiembrie 1934 – “Troiță ridicată la Podul Băneștilor pentru preoții români spânzurați de unguri în Revoluția de 1848-1849 – TROITA DE LA PODUL VÃII BÃNESTILOR – La iesirea din Hãlmagiu, lângã podul de peste valea Bãnestilor, privirea cãlãtorului este atrasã de o troițã din piatrã ridicatã în anul 1934 pe locul de martiraj, prin spânzurãtoare în furci, a cinci preoti români, a tribunului Alexandru Chendi si a multor hãlmãgeni în anii 1848/49”

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

4 Noiembrie 1934 - Se sfințea Troița de la Podul Văii Băneștilor, ridicată pentru preoții spânzurați de unguri

sâm nov. 4 , 2023
Potrivit mai multor monografii scrise de autori români, troița a fost ridicată la ieșirea din Hãlmagiu, lângã podul de peste valea Bãnestilor, pe locul de martiraj, prin spânzurãtoare în furci, a cinci sau șase preoti români, a tribunului Alexandru Chendi și a multor hãlmãgeni. Relatările ungurilor afirmă însă că este vorba chiar […]
4 Noiembrie 1934 - Se sfințea Troița de la Podul Văii Băneștilor, pentru preoții spânzurați de unguri

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro