4 Noiembrie 1934 – Se sfințea Troița de la Podul Văii Băneștilor, ridicată pentru preoții spânzurați de unguri

Potrivit mai multor monografii scrise de autori români, troița a fost ridicată la ieșirea din Hãlmagiu, lângã podul de peste valea Bãnestilor, pe locul de martiraj, prin spânzurãtoare în furci, a cinci sau șase preoti români, a tribunului Alexandru Chendi și a multor hãlmãgeni.

Relatările ungurilor afirmă însă că este vorba chiar de mai mulți preoți români spânzurați, de cel puțin nouă preoți români, aceștia fiind ținta predilectă a ungurilor în timpul Revoluției de la 1848-1849, pentru că vedeau în ei pericolul de lideri și de buni mobilizatori și organizatori ai românilor. Din oastea lui Avram Iancu s-au făcut remarcați în acele vremuri mai mulți preoți care au arătat pe câmpul de luptă buni calități militare și organizatorice, fiind lideri care reușeau să impună și să mențină disciplina militară în rândul maselor de români.

4 Noiembrie 1934 – Troiță ridicată la Podul Băneștilor pentru preoții români spânzurați de unguri în Revoluția de 1848-1849

Revista bisericească “Biserica și Școala” din 6 septembrie 1936, se apropie cel mai mult de cifra oferită de unguri, pomenind la sfințirea Troiței ridicate 4 noiembrie 1934 la Podul Băneștilor pentru preoții români spânzurați de unguri în Revoluția de 1848-1849, de un număr de șapte preoți români spânzurați, mai puțin cu doi decât varianta ungurească, care pomenește de nouă preoți români spânzurați.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

Unele monografii românești pomenesc ba cinci, ba șase preoți români spânzurați, dar credem că varianta vehiculată de varianta ungurească este cea mai apropiată de adevăr.

Ridicatu-s-a aceastã sfântã si româneascã troitã fiind episcop al Aradului D.D.Grigore în ziua de 4 noiembrie din anul mântuirii 1934 întru pioasa amintire a preotilor martirizati în revolutiile lui Horea, si Iancu, dintre care sapte insi anume: Ioan Jude bãtrânul si Ioan Jude tânãrul, amândoi din Poienari, Eutimie Popovici din Hãlmãgel, Pavel Feier din Steia, Sinesie Grozav din Aciuta, Pavel Fãrcas din Plescuta si unul anonim, au fost spânzurati în acest loc.” ( Biserica și Școala, Arad, 6 Septembrie 1936)

Tribunul lui Avram Iancu, Alexandru Chendi, a fost și el capturat de maghiari, întinzându-i-se o cursă, apoi acesta a fost spânzurat la Hălmagiu.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

5 Noiembrie 1886 - Ziua când Eminescu este arestat și scos definitiv din viața culturală și socială a României

Dum nov. 5 , 2023
Pe data de 5 noiembrie 1886 poetul național Mihai Eminescu este arestat la Iași de către poliție pentru deranjarea spectacolului de la teatrul vechi din Copou. Tocmai Copoul atât de drag lui Eminescu, atât de mult prezent până și în cadrul operei lui, devine scena în care Mihai Eminescu este […]
5 Noiembrie 1886 - Ziua când Eminescu este arestat și scos definitiv din viața culturală și socială a României

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro