7 Ianuarie 1764: Masacrul de la Siculeni – Revolta secuilor împotriva înregimentărilor în granița militară este reprimată sângeros

7 Ianuarie 1764 – Masacrul de la Siculeni – rezistența secuilor la înființarea regimentelor secuiești a fost mult mai mare decât cea a românilor, astfel că generalul baron Ziskovic Iosef (Joseph von Siskovics) ordona un masacru amplu la adresa secuilor.

„Masacrul de la Siculeni (în latină Siculicidium „uciderea de secui”) a fost o execuție în masă organizată în anul 1764 de către armata austriacă, împotriva secuilor rebeli, care s-au împotrivit interzicerii privilegiilor soldaților regimentelor grănicerești secuiești ale graniței militare transilvane.

Acțiunea a fost ordonată de curtea imperială de la Viena

Cu executarea ordinului a fost însărcinat generalul Adolf Nikolaus von Buccow, guvernatorul imperial al Transilvaniei, care, după refuzul secuilor, și-a dat demisia. Locul lui a fost luat de generalul conte Josip Siskovics care, în seara zilei de 7 ianuarie 1764 (ajunul Crăciunului Ortodox), a înconjurat cu trupele localitatea Siculeni și a atacat cu artileria pe secuii adunați acolo, pentru a protesta contra înrolării forțate.”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Desfășurarea masacrului

„În data de 7 ianuarie 1764 satul Siculeni a fost înconjurat de trupe austriece, conduse de colonelul Carato, la rândul său sub ordinele generalului Josip Siskovics, care i-au atacat pe secui cu tunurile. Trupele, cu un efectiv de aproximativ 1.300 de soldați, nu au întâmpinat nicio rezistență armată. Au fost uciși peste 200 de secui și alte câteva sute au fost arestați. În istoriografia veche sunt precizați între 200 și 600 de victime. Circa 45 dintre ei, majoritatea din Trei Scaune, au fost înmormântați la marginea satului într-o groapă comună.  Locul respectiv a fost marcat de mai multe cruci în secolele XVIII-XIX. Prima a fost ridicată tocmai de austrieci, având inscripția „mândria frântă a secuilor”. „

După acest eveniment a urmat o emigrare în masă a secuilor la est de Carpați, în zona comunităților de ceangăi din Moldova și în zona Bucovinei. De altfel și secuii care nu s-au înscris în regimentele de frontieră, vizați de autorități, în prima jumătate a anului 1763 au ales să plece în Moldova. Secolul XVIII și XIX este plin de relatări despre secuii prezenți în cele două principate românești, cu numeroase sate și așezări întemeiate de secui în Moldova. Începând cu secolul XIX, prezența slujitoarelor din secuime prin casele boierimii românești sau a personalităților de vază din societatea românească, era una tot mai obișnuită și tot mai întâlnită.

Evident, printre forțele militare care au acționat în cadrul acestor reprimări sângeroase s-au numărat și ungurii care azi nu mai pot de dragul secuilor și se erijează ca fiind unul și același popor, când istoria ne dovedește că aceste două etnii întotdeauna s-au considerat populații și națiuni diferite, atât din punct de vedere politic, cultural, militar și chiar religios.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Urmașii refugiaților au stat în frig la proteste la nivel național pentru a-și cerși drepturile? RUȘINE CIOLACU!

joi ian. 11 , 2024
În timp ce toate minoritățile din România care beneficiază de legea 154/2021 stau la căldură și își petrec timpul liniștite cu familia, românii stau în frig ca să își ceară drepturile? RUȘINE CIOLACU stătea scris mare ieri cu litere de-o șchioapă pe o pancartă ținută ieri, 10 ianuarie 2024, la […]
Urmașii refugiaților au stat în frig la proteste la nivel național pentru a-și cerși drepturile. RUȘINE CIOLACU!

Poate vă place și:

libris.ro