libris.ro

11 Ianuarie 1908 – Român condamnat la alegeri pentru că a îndemnat sătenii sa nu-l primească în casă pe candidatul ungur

11 Ianuarie 1908 – Român condamnat la alegeri pentru că a îndemnat sătenii sa nu-l primească în casă pe candidatul ungur

Alegerile din Transilvania de la început de secol XX deveneau tot mai agitate din pricina abuzurilor și grozăviilor pe care le făceau ungurii împotriva tuturor nemaghiarilor. Obsedați de maghiarizarea sistematică a tuturor naționalităților captive într-o Ungarie tot mai dementă în ceea ce privește politicile de asimilare a nemaghiarilor, ungurii transformau tot timpul perioadele din preajma alegrilor în niște vremuri tot mai tensionate.

Așa s-a întâmplat și în localitatea Câmp de lângă Vașcău, județul Bihor, unde Petru Mihuțiu este judecat la Oradea si condamnat la 7 zile temniță si 20 coroane amenda. Motivul? A îndemnat sătenii sa nu-l primească în casă pe candidatul ungur.

Abuzurile și atrocitățile la care se dădeau ungurii erau relatate în același an, 1908, în numărul 123 al ziarului românesc Gazeta Transilvaniei, care apărea la Brașov:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


„Năvala maghiarizării – Au mare grabă Ungurii de la putere ca să facă să se voteze toate proiectele de lege, cu cari vor să-și proptească și întărească politica lor de maghiarizare. Acum sunt încă stăpâni desăvârșiți în dietă și peste destinele țării. Ce va fi însă mâne Dumnezeu mai știe, căci astăzi toate merg și se schimbă c-o iuțeală care de multe-ori te pune în uimire. Așa dară să stăm înainte până putem. Apponyi merge însă prea departe când zice că politica sa este numai o urmare a politicei școlare, urmate de bărbați ca Eotvos. Să ne ierte, dar în privința aceasta să deosebește ca cerul de pământ liberalismul lui Eotvos de iezuitismul lui Apponyi. Adevărat că Apponyi a intrat în urmele premergătorilor săi, dar nu în ale lui Eotvos, ci în ale miniștrilor de pe vremea lui Tisza, | a lui Banffy etc. cari dacă ar fi putut | ne-ar fi sorbit pe noi Românii într-o lingură de apă, ca să nu mai fie nici pomană de graiul nostru în țara asta. De astădată Apponyi a fost cel puțin sincer, arătând în dietă, pe când s-a desbătut proiectul de lege pentru gratuitatea învățământului poporal, că guvernul trebuie să-și ajute încă cu confesiunile și lăsând ca aceste să-și susțină școalele mai departe, căci statul n-are bani să înființeze pretutindeni școale de stat, pentru care i-ar trebui multe milioane, și așa sute de mii de copii, ar rămânea fără școală.”, scria Gazeta Transilvaniei în numărul 123 din 1908

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info