11 Mai 1896 – Pentru că a cântat „Doina lui Lucaciu”, învățătorul Iuliu Marcu din Ibănești, condamnat la închisoare

În Anuarul Institutului de Istorie și Arheologie Cluj-Napoca, 1983-1984 (Anul 26), dai de o serie de procese de la sfârșitul secolului XIX din Transilvania, în care descoperi o lungă înșiruire de intelectuali români transilvăneni condamnați sau amendați pecuniar pentru diverse delicte de opinie, sau pentru acuzații de „agitație” și trădare împotriva Ungariei:

„11 Mai 1896 –  Procesul de agitație din 11/23 Mai 1896 (La Tribunalul din Mureș-Oșorheiu). Acusat: Iuliu Marcu, învățător în Ibănești. Substratul causei. A cântat „Doina lui Lucaciu”. A fost condamnat la 8 zile închisoare de stat, care a suferit-o în temnița din Seghidin”, găsim scris la pagina 465 din Anuarul Institutului de Istorie și Arheologie Cluj-Napoca, 1983-1984 (Anul 26).

11 Mai 1896 - Pentru că a cântat „Doina lui Lucaciu", învățătorul Iuliu Marcu din Ibănești, condamnat la închisoare
11 Mai 1896 – Pentru că a cântat „Doina lui Lucaciu”, învățătorul Iuliu Marcu din Ibănești, condamnat la închisoare

Paradoxul face ca învățătorul român Iuliu Marcu din Ibănești, județul Mureș, să ajungă să facă închisoare în închisoarea de la Seghedin, respectiv 8 zile închisoare, adică tocmai în închisoarea împotriva căreia era adresată Doina lui Lucaciu.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Doina lui Lucaciu era așa după cum îi spune și numele, un cântec trist care condamna și blestema închisoarea de la Seghedin, locul unde ajungea mare parte din elita culturală a românilor ardeleni, pentru simple delicte de opinie. Istoriografia Ardealului este pline de așa zise „acte de justiție” de o barbarie rar întâlnită din partea autorităților maghiare îndreptate împotriva românilor transilvăneni.

Simplu fapt că ai fi cântat un cântec românesc, „Doina lui Lucaciu”, te putea băga la închisoare, sau în cel mai fericit caz te puteai trezi cu o amendă usturătoare sau o bătaie soră cu moartea, plină de torturi și umilințe de tot felul, pentru a-și pieri cheful de a mai fi român sau a te manifesta ca român, să-ți piară cheful să mai cânți „Doina lui Lucaciu”.

Dar ce era până la urmă „Doina lui Lucaciu”?

Doina lui Lucaciu este o poezie lirică dedicată lui Vasile Lucaciu, luptător pentru drepturile naționale ale românilor din Transilvania. Pusă pe melodie a devenit unul dintre cele mai populare și însuflețite cântece de la sfârșitul secolului al XIX-lea și primul deceniu al secolului al XX-lea. În versuri rimate și pe melodie tradițională, doina lui Lucaciu i-a moblizat și solidarizat pe românii ardeleni în lupta pentru drepturi naționale.”

Sunt mai multe variante ale Doinei lui Lucaciu, dar toate pline de aceeași tristețe și amărăciune:

Doina lui Lucaciu

„Cântă mierla prin păduri, of, of, of,
Robu-i Lucaciu la unguri
Pentru sfânta libertate
De care noi n-avem parte,
Pentru sfânta libertate
De care noi n-avem parte.

Nu fi mierlă supărată, of, of, of,
Nu-i robia ne-ncetată,
Vine dalba primăvară
Fi-va Lucaciu liber iară,
Vine dalba primăvară
Fi-va Lucaciu liber iară.

Nu suspina în zadar, of, of, of,
Du-mi-te pân-la Sătmar,
Unde-i Lucaciu la-nchisoare,
Nu vede nici cer, nici soare,
Unde-i Lucaciu la-nchisoare,
Nu vede nici cer, nici soare.

Vântul bate, frunza pică, of, of, of,
Inima mi se despică,
De durere și de chin
Că-i Lucaciu la Seghedin,
De durere și de chin
Că-i Lucaciu la Seghedin.

Seghedine, Seghedine, of, of, of,
Dumnezeu cum te mai ține?
Mureș, Tisa până când
Te mai ține pe pământ?
Mureș, Tisa până când
Te mai ține pe pământ?”

1893, George Bocu”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Adrian Papahagi: "E mai mult creștinism într-un bordel din Olanda decât în Rusia!"

Dum mai 12 , 2024
La Ateneul Național din Iași a avut loc dumincă, 12 mai 2024, de la ora 18:00, în Sala Unirii de la Cinematograful Victoria din Iași, conferința intitulată „Noi și ceilalți, națiune, Europa, creștinism”. A fost prezentă lumea bună a Iașului: profesori, preoți, doctori, politicieni, studenți, etc. Conferința a început cu […]
Adrian Papahagi: "E mai mult creștinism într-un bordel din Olanda decât în Rusia", Foto: Facebook / Ateneul Național din Iași

Poate vă place și:

libris.ro