12 Mai 2024 – La Iași avut loc inaugurarea bustului preotului Visarion Puiu

Duminică, 12 mai 2024, de la ora 16.00, la rondul Tătărași Nord din Iași, avut loc inaugurarea bustului preotului Visarion Puiu. Fost director al Ateneului din Iași, preotul Visarion Puiu a fost închis în temnițele comuniste. Ceremonia religioasă a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Evenimentul a fost organizat de către Ateneul Național din Iași.

“Preotul Visarion Puiu s-a născut pe 5 iunie 1913 în Tureatca, județul Dorohoi (azi Ucraina). Și-a început studiile la Seminarului Teologic „Veniamin Costache” din Iași, apoi a urmat cursurile Facultății de Teologie din Cernăuți (1937), urmate de doi ani de studii de Drept. La 3 aprilie 1938 a primit darul preoției din mâinile Arhiereului-vicar Valerie Moglan. La 5 iunie 1943 a fost detașat la Parohia Românească de la Berlin, Germania, iar din iulie, ca inspector la Sectorul Cultural din Patriarhia Română. În aprilie 1945 revine la Biserica „Buna Vestire” din Iași iar între iunie 1946 – septembrie 1948 a fost misionar la Centrul Mitropolitan și director al Ateneului Popular din Tătărași, totodată slujind la Catedrala din Iași.

Pe parcursul vieții a fost arestat de mai multe ori. A fost deținut administrativ în perioada 14 octombrie 1949 – 1 iunie 1955, ulterior în 1959 a fost reținut și condamnat la 10 ani închisoare corecțională pentru delictul de „uneltire contra ordinii sociale”. A fost eliberat la 29 iulie 1964 de la Periprava. La 1 septembrie 1964 a revenit la slujire iar pe 1 aprilie 1989 s-a retras la pensie. Mărturisitor în temnițele comuniste, părintele Visarion Puiu s-a stins din viață la 12 mai 1991, fiind înmormântat în curtea bisericii din Gârcina, Neamț, biserică în care a slujit până în ultimele clipe ale vieții.”, se arată într-un comunicat al Ateneului Național din Iași

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

Inaugurarea bustului preotului mărturisitor Viasrion Puiu, foto: captură video Facebook / Ateneul Național din Iași

Faptul că Visarion Puiu a acceptat misiunea de păstorire într-un spirit patriotic în acele vremuri tulburi pentru România, i-au adus în anii cei mai negri ai comunismului câte condamnări la închisoare pe motiv de „naționalism” și „uneltire contra ordinii sociale”, trecând prin închisorile din Bacău, Gherla, Periprava, Stroenești, ș.a., suferind pe nedrept în detenție, fiind considerat ulterior, mărturisitor în temnițele comuniste.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

13 mai 1879 - Au fost începute primele măsurători topografice pentru linia de cale ferata Buzău – Mărășești

lun mai 13 , 2024
13 mai 1879 – Au fost începute primele măsurători topografice pentru linia de cale ferata Buzău – Mărășești Imediat după război, prim-ministrul Ion C. Brătianu a dispus construirea căii ferate de la Buzău la Mărășești, care urma să scurteze distanța dintre cele două orașe de la 207 la 90 km. În martie 1879 regele Carol I al […]
13 mai 1879 - Au fost începute primele măsurători topografice pentru linia de cale ferata Buzău – Mărășești

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro