Declarație halucinantă a fostului secretar de stat, Iulian FOTA, despre Ortodoxie: “În momentul ăsta, influența ei nu e foarte benefică”

Iulian Fota, fost secretar de stat în MAE și fost consilier prezidențial, spune că ortodoxia românilor nu este o influență „foarte benefică” în aceste momente, cu referire la faptul românii nu percep „amenințarea” pusă de războiul din Ucraina, informează R3Media.

El a lăudat atitudinea polonezilor catolici, în context, care s-ar înghesui să-și apere țara.

„Dar, că tot ați invocat Polonia, păi avem aici alt popor decât Polonia! Asta nu e o chestie de bine sau de rău, să ne înțelegem! Asta este un alt tip de reacție. România și Polonia au fost modelate istoric diferit. Ei au avut experiențele lor, unele dintre ele, cu desființarea statului polonez de două ori, de-a dreptul tragice. Noi le-am avut pe-ale noastre. Ei sunt catolici, noi suntem ortodocsi. Aici este iarăși știință ce vă spun acum! Exista cărti, si nu puține, despre modul în care religia influențează valorile politice dintr-o țară. Catolicismul, protestantismul. Avem teoria celebra a lui Weber, până la urmă, despre etica protestantă cu impact extrem de important asupra capitalismului. Deci, ortodoxia generează și ea anumite valori politice. Din păcate, în momentul ăsta, influența ei nu e foarte benefica, ținând cont de modul in care ne raportam la toate provocările astea de care vă vorbesc. Iarăși, astea sunt aspecte istorice pe care le analizam dintr-o perspectivă pur științifica, cu spirit critic. Deci nu putem sa spunem că polonezii sunt mai deștepți și că românii sunt mai fraieri sau invers. Pur si simplu avem popoare formate istoric diferit și, ca atare, si reacția lor în fața provocărilor și amenințărilor sunt diferite”, a spus Fota într-un interviu acordat publicației Aktual.ro.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

În același registru, Fota a criticat și diferența de atitudine dintre armata română și cea poloneză.

Declarațiile lui Iulian Fota nu sunt surprinzătoare. Acesta a mai făcut, de-a lungul timpului, afirmații critice la adresa ortodoxiei și a modului de viață a românilor.

În fapt, Fota – care a fost demnitar de rang înalt în statul român timp de 20 de ani – ventilează teoria mai veche care postula că pentru a fi occidentali, românii trebuie să renunțe la ortodoxie, transmite R3Media.


  • Contactați-ne oricând. Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!
  • Apărăm Credința și Patria. Susținem Monarhia, Familia, Cultura, Tradiția și Viața de la concepție la moartea naturală.

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Presă cu frică de Dumnezeu

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Lasă un răspuns

Next Post

Dedicație muzicală pentru "aleșii poporului"!

lun iun. 10 , 2024
Comentariile sunt de prisos, în ceea ce privește rezultaul voturilor… Concluzia este simplă pentru mulți analiști politici: DOAR ATÂT POATE DEMOCRAȚIA! DAR, DIN PĂCATE, E UN RĂU NECESAR! MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Presă cu frică de Dumnezeu Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo. Abonează-te și […]

Poate vă place și:

libris.ro