Site icon Glasul.info

Declarație halucinantă a fostului secretar de stat, Iulian FOTA, despre Ortodoxie: “În momentul ăsta, influența ei nu e foarte benefică”

Iulian Fota, fost secretar de stat în MAE și fost consilier prezidențial, spune că ortodoxia românilor nu este o influență „foarte benefică” în aceste momente, cu referire la faptul românii nu percep „amenințarea” pusă de războiul din Ucraina, informează R3Media.

El a lăudat atitudinea polonezilor catolici, în context, care s-ar înghesui să-și apere țara.

„Dar, că tot ați invocat Polonia, păi avem aici alt popor decât Polonia! Asta nu e o chestie de bine sau de rău, să ne înțelegem! Asta este un alt tip de reacție. România și Polonia au fost modelate istoric diferit. Ei au avut experiențele lor, unele dintre ele, cu desființarea statului polonez de două ori, de-a dreptul tragice. Noi le-am avut pe-ale noastre. Ei sunt catolici, noi suntem ortodocsi. Aici este iarăși știință ce vă spun acum! Exista cărti, si nu puține, despre modul în care religia influențează valorile politice dintr-o țară. Catolicismul, protestantismul. Avem teoria celebra a lui Weber, până la urmă, despre etica protestantă cu impact extrem de important asupra capitalismului. Deci, ortodoxia generează și ea anumite valori politice. Din păcate, în momentul ăsta, influența ei nu e foarte benefica, ținând cont de modul in care ne raportam la toate provocările astea de care vă vorbesc. Iarăși, astea sunt aspecte istorice pe care le analizam dintr-o perspectivă pur științifica, cu spirit critic. Deci nu putem sa spunem că polonezii sunt mai deștepți și că românii sunt mai fraieri sau invers. Pur si simplu avem popoare formate istoric diferit și, ca atare, si reacția lor în fața provocărilor și amenințărilor sunt diferite”, a spus Fota într-un interviu acordat publicației Aktual.ro.

În același registru, Fota a criticat și diferența de atitudine dintre armata română și cea poloneză.

Declarațiile lui Iulian Fota nu sunt surprinzătoare. Acesta a mai făcut, de-a lungul timpului, afirmații critice la adresa ortodoxiei și a modului de viață a românilor.

În fapt, Fota – care a fost demnitar de rang înalt în statul român timp de 20 de ani – ventilează teoria mai veche care postula că pentru a fi occidentali, românii trebuie să renunțe la ortodoxie, transmite R3Media.



MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Presă cu frică de Dumnezeu

Exit mobile version