Un tânăr arădean împletește trecutul și prezentul într-un proiect de renovare a unei case din 1934

Un tânăr arădean împletește trecutul și prezentul într-un proiect de renovare a unei case din 1934

Un tânăr arădean împletește trecutul și prezentul într-un proiect de renovare a unei case din 1934

Prack Cristian, un tânăr de 22 de ani își dedică timpul liber și resursele pentru a renova, aproape singur, o casă construită în 1934, aflată în Tauț (Arad), satul său natal.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Născut și crescut în Tauț, Cristian a fost mereu fascinat de patrimoniul local și de ce oferă locul în care a crescut, având mai multe inițiative de documentare și promovare, printre care proiectul de fotografie documentară ”Tauțul în imagini”.

După ce a studiat marketingul în Oradea, Cristian a decis să nu lase de izbeliște rădăcinile și să renoveze o casă care a fost martoră la aproape un secol de istorie, adăpost pentru soldații concentrărilor de la acea vreme și care poartă în spate pagini întregi de istorie, conform autobiografiei fostului proprietar, pe care acesta a găsit-o în casă.

„Casa 154, reprezintă mai mult decât o casă; este o parte din identitatea comunității noastre. Prin renovare, nu doar că îmi onorez strămoșii, dar ofer și generațiilor viitoare o legătură tangibilă cu trecutul, împletindu-l  oarecum cu confortul adus de prezent.” spune Prack Cristian. „Îmi doresc ca acest proiect să inspire și alți tineri să se implice în promovarea și conservarea patrimoniului local.”

Casa, construită în stil tradițional, cu prispă, este a 154-a casă din sat, de aici și numele, și păstrează elemente arhitecturale originale, pe care Cristian le păstrează în mare parte, în același timp, adaugă elemente moderne, integrate armonios, pentru a asigura confortul și funcționalitatea necesare în zilele noastre.

Deși locuiește în Oradea, unde a absolvit recent studiile universitare, Cristian se întoarce frecvent în Tauț pentru a lucra la Casa 154. El a transformat această renovare într-o adevărată pasiune, documentând întregul proces prin videoclipuri în care le povestește urmăritorilor săi tot ce face la căsuță, pe rețelele de socializare. În mai puțin de un an a reușit să strângă o comunitate de peste 25.000 de urmăritori și peste 6 milioane de vizualizări pe Instagram și TikTok.

Proiectul lui Cristian nu este doar despre restaurarea fizică, ci și despre revitalizarea memoriei colective și redescoperirea vieții în liniște. „Este o bucurie să vezi cum o clădire veche poate prinde din nou viață și să îți dai seama că eforturile tale au un impact pozitiv.” afirmă acesta.

Tânărul de numai 22 de ani dorește să împărtășească în final experiența traiului la țară și cu alții, dar până atunci vă invită să-i fiți alături în această călătorie prin intermediul rețelelor de socializare.

19 Iunie 2024 – Tauț, Arad.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 14 Books

Marea Renastere - Adevar, Libertate, Suveranitate

By: Călin Georgescu

,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Dumitru Coarnă: "Nu băgaţi România în război!"

joi iun. 20 , 2024
“În luna mai a acestui an, preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, se angaja, în cadrul întâlnirii cu Joe Biden, preşedintele SUA, să mai facă Ucrainei un cadou: un sistem de apărare Patriot. România a achitat aproximativ 4 miliarde de dolari pentru 7 astfel de sisteme. Din cele 7 sisteme comandate, […]
Dumitru Coarnă: "Nu băgaţi România în război!"

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News