Site icon Glasul.info

27 Iunie 1940 – A avut loc la Budapesta o sedință a guvernului ungar la care s-a hotărât să se acționeze cu toate mijloacele pentru ca România sa fie “constrânsă să satisfacă pretențiile teritoriale ungare”

De după Tratatul de la Trianon, Ungaria a investit resurse uriașe până în 1940 într-o agresivă campanie revizionistă împotriva României. Cam la fel cum o face și astăzi, inclusiv de pe teritoriul României. De fiecare dată Ungaria s-a orientat după un aliat puternic care să-i ofere sprijinul politic și militar pentru aceste revnedicări iredentiste. Dacă în 1919 ungurii au mers pe mâna Rusiei bolșevice, la sfârșitul anilor ’30 au ales să meargă pe mâna puterilor fasciste, Germania și Italia, care anunțau o hegemonie a Germaniei pe termen lung în Europa.

Fiind conștientă de izolarea pe plan internațional a României, o Românie înconjurată de forțe ostile, Ungaria își intesifică eforturile revizioniste, încercând pe toate căile să constrângă România pentru a le satisface pretențiile teritoriale.

27 Iunie 1940 - A avut loc la Budapesta o sedință a guvernului ungar la care s-a hotărât să se acționeze cu toate mijloacele pentru ca România sa fie “constrânsă să satisfacă pretențiile teritoriale ungare”
27 Iunie 1940 – A avut loc la Budapesta o sedință a guvernului ungar la care s-a hotărât să se acționeze cu toate mijloacele pentru ca România sa fie “constrânsă să satisfacă pretențiile teritoriale ungare”

Astfel, la 27 Iunie 1940 a avut loc la Budapesta o sedință a guvernului ungar la care s-a hotărât să se acționeze cu toate mijloacele pentru ca România sa fie “constrânsă să satisfacă pretențiile teritoriale ungare”. În același scop, Consiliul Superior al Apărării Naționale a declarat mobilizarea generală și a ordonat desfășurarea treptată a unor mari unităti militare spre frontiera cu România.

Deznodământul îl știm cu toții: în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, aceste forțe militare intră în România și dau startul unor masacre pe criterii etnice de o sălbăticie și de o ferocitate inumană pentru civilizația europeană. Din septembrie 1940 și până în octombrie 1944, ungurii, atât prin armata hortystă, prin forțele paramilitare maghiare și secuiești din Transilvania, cât și prin populația civilă maghiară, desfășoară ample campanii de exterminare etnică fizică a nemaghiarilor din Ardealul de Nord. Pe tot cuprinsul Transilvaniei de Nord se declanșează teroarea horthysto-fascistă ungară, având loc zeci de masacre împotriva românilor, precum și execuții sumare și crime de război abominabile.

Exit mobile version