Invitație, EUGEN ALUPOPANU | ,,THERE IS A LANDSCAPE IN MY HEAD’’

Dragi iubitori ai artelor, stimați colegi, avem bucuria de a vă invita la vernisajul expoziției de pictură ,,THERE IS A LANDSCAPE IN MY HEAD’’  a artistului vizual Eugen Alupopanu.

EUGEN ALUPOPANU

Eugen Pop | (aka Alupopanu), născut la 6 octombrie 1984 în localitatea Josenii-Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud, trăiește și lucrează în Bistrița. A absolvit Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, la Facultatea de Arte Plastice Decorative și Design, secția pictură, în cadrul clasei coordonate de profesorul Mihai Tarași, în anul 2007. Din 2016, ocupă funcția de consultant artistic în cadrul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud. Începând din 2019, colaborează alături de artistul Marcel Lupșe în calitate de coordonator al Simpozionului Internațional de Pictură „Școala de la Bistrița”, eveniment care reunește artiști din întreaga lume. Din 2023, Eugen Alupopanu a preluat rolul de curator al Galeriei de Artă ROD a Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, contribuind la consolidarea și promovarea artei contemporane în zona transilvăneană.

 Istoricul de artă Vasile Duda remarca: „THERE IS A LANDSCAPE IN MY HEAD” nu este doar titlul unei expoziții de pictură, ales de Eugen Alupopanu, ci este expresia unui gând, a căutării unei imagini care să corespundă mai mult cu închipuirea decât cu realitatea, să confirme o simțire mai mult decât să se armonizeze cu imaginea exterioară a unui loc. Peisajele realizate de artist s-au născut dintr-o topografie mentală, dintr-o fuziune între concretețea intimă a primului plan și iluzia universală a planului îndepărtat, parcă posibilul și imposibilul s-ar așeza împreună în cadratura unei plasticități ce sincronizează terra și caelum.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

 Secolul de aur al peisajului european ne-a oferit un rețetar de raportare vizuală la natură; este un mod de a privi din exterior spectacolul creșterii și descreșterii ei. Mersul la peisaj impunea un proces, un flux de la urban spre rural și aducea cu sine un sentiment recuperator, cu o nostalgie oferită la pachet cu imaginea selectată, cu un colț idealizat, poate mitizat într-un mental colectiv cu o serie de motive repetitive. Este uimitor cum, astăzi, pictura ideală a rămas atașată de proiecția unui peisaj imaginar, în care colțul verde, apa, muntele se combină într-un fel de promisiune a Edenului pierdut, dar fără să-l fi simțit cu adevărat. Așadar, pe măsură ce ființăm tot mai departe de natură, pe măsură ce vedem peisajul de la distanțe multiplicate și prin perspectivele experimentale ale mediului virtual, îi pierdem spiritul, pentru că nu-i mai înțelegem armoniile și, implicit, nu-i mai acceptăm rostul. Cred că de aici apare dorința artistului, ca în loc de reperele reliefurilor prezentate ca elemente de bază ale peisajului, să coboare spre o tactilitate, spre o cunoaștere personalizată, care obligă privitul prin straturi sedimentare. Eugen Alupopanu nu ne stimulează imaginarul orizonturilor privite cu ochii întredeschiși, el caută mai degrabă un sentiment de dincolo de peisaj, pe care îl ai în ochiul minții. Reprezentarea unui interval, al unei stabilități imateriale, pare să înlocuiască temporalitatea naturalului cu o soliditate ce se însoțește cu atemporalitatea.

Între zările înalte care stimulează meditativul și poala joasă a cerului ce stimulează empatia, în peisajele cu marca Eugen Alupopanu descindem într-un vizual al complexității senzoriale, al trăirii de aproape prin toate simțurile, al senzației de parte directă dintr-un întreg. Peisajul se așază în acest fel într-o matcă ce depășește dimensiunea pur vizuală, stimulând principiul unității plurale, iar percepția dobândește o dimensiune globală. Picturalitatea fragmentată, complexitatea frotiurilor și relativizarea conturului suspendă narativul și descoperirea progresivă, ca să te absoarbă într-o implicare directă, ce acționează asupra omului recent ca o resetare interioară, ca o decorticare spre spiritus loci.’’

             La cuvântul de deschidere, reputatul scriitor Robert Șerban va vorbi despre personalitatea şi opera maestrului Eugen Alupopanu. Expoziția ce cuprinde o suită de lucrări din  colecția artistului,  va avea vernisajul joi, 13 martie, ora 18:00 şi rămâne pe simezele Galeriei Brăteanu situată în Timişoara pe Str. Lucian Blaga Nr. 8, până în data de 26 martie 2025. Expoziția se bucură de sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud  şi a Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud. Pentru informații suplimentare ne puteți contacta la adresa de e-mail: brateanucostin@gmail.com sau la telefon +40724523525.

Vă aşteptăm cu drag,

Costin Brăteanu


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 22 Books


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Redacția MAGAZIN CRITIC

Lasă un răspuns

Next Post

CONTABILITATE „PROGRESISTĂ”- COTIDIANUL NOULUI MARX „ADEVĂRUL” I-A NUMĂRAT MILIARDARULUI ELON MUSK CÂTE MAȘINI A VÂNDUT ÎN EUROPA

mar mart. 11 , 2025
COTIDIANUL NOULUI MARX „ADEVĂRUL” I-A NUMĂRAT MILIARDARULUI ELON MUSK CÂTE MAȘINI A VÂNDUT ÎN EUROPA: DACĂ MUSK FĂCEA AFACERI CU GĂINI, „ADEVĂRUL ” I-AR FI NUMĂRAT OUĂLE Ziarul de orientare neomarxistă „Adevărul” (finanțat de un tip experimentat în comerțul cu copii numit Cristian Burci), citează dintr-un ziar britanic progresist numit The Guardian, având ca principală „preocupare” afacerile cu mașini electrice ale lui Elon Musk: potrivit redactorului Elena Ababei, „vânzările […]
CONTABILITATE „PROGRESISTĂ”- COTIDIANUL NOULUI MARX „ADEVĂRUL” I-A NUMĂRAT MILIARDARULUI ELON MUSK CÂTE MAȘINI A VÂNDUT ÎN EUROPA, Foto: blogtraianhoria.wordpress.com

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News