Istorie

4 Iulie 1848 – Românii din Munții Apuseni încep să se înarmeze, sub conducerea lui Avram Iancu

Ziua de 4 iulie 1848, acest moment marchează începutul unei etape esențiale în Revoluția Română din Transilvania: mobilizarea românilor din Munții Apuseni, în frunte cu Avram Iancu, în fața pericolului reprezentat de autoritățile maghiare care refuzau drepturile naționale ale românilor.

După ce Dieta de la Cluj din mai 1848 a decretat unirea Transilvaniei cu Ungaria, fără a recunoaște drepturile naționale ale românilor, tensiunile au escaladat. Românii, majoritari în Transilvania dar nereprezentați politic, au început să se organizeze sub conducerea intelectualilor și preoților români, dintre care cel mai cunoscut a fost Avram Iancu, tânăr avocat originar din Țara Moților.

4 Iulie 1848 – Românii din Munții Apuseni încep să se înarmeze, sub conducerea lui Avram Iancu

Pe 4 iulie 1848, românii din Munții Apuseni încep organizarea de cete și înarmarea populației, ca reacție la amenințările și represiunile maghiare. Ținta lui Iancu nu era războiul civil, ci apărarea drepturilor românilor, protejarea satelor și menținerea unei poziții de forță în fața autorităților habsburgice și maghiare.

Această mobilizare a fost un moment-cheie în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A dus la formarea unui front de rezistență românesc în Apuseni, care avea să joace un rol strategic în lunile următoare.Avram Iancu avea să devină liderul militar al rezistenței românești, apărând autonomia și identitatea națională a românilor în fața presiunilor maghiare.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

3 Iulie 1910 – Român amendat de unguri pentru că pe harnașamentul calului erau prezente cele trei culori ale tricolorului românesc

Unul dintre paradoxurile antiromânismului din Ardealul teorizat de administrația maghiară în perioada dualismului austro-ungar este…

15 ore ago

2 Iulie – T𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐯𝐞𝐬̦𝐧𝐢𝐜𝐢𝐞 𝐚 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨d Ștefan cel Mare, manifestare organizată de Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui

"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…

2 zile ago

A.D. Xenopol Remembered: Historian of Romania, Philosopher of Europe

Alexandru Dimitrie Xenopol was born on March 24, 1847, in Păcurari, a settlement in Iași, the…

3 zile ago

ZILELE REZISTENȚEI. Ediția a 16-a. 18-20 iulie 2025, la Sâmbăta de Sus

Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…

4 zile ago

Experimentul Pitești – realitate ocultată, suferință uitată

Experimentul Pitești nu este doar o pagină întunecată din istoria României, ci una dintre cele…

4 zile ago