Vitali Holostenco, ucraineanul executat la Tiraspol sub acuzația de spionaj pentru România

La inițiativa URSS, în anul 1921 era înfiinţat Partidul Comunist din România (P.C.d.R.), care va fi dirijat exclusiv de către autoritățile sovietice de la Moscova. În comparație cu celelalte partide comuniste din Europa interbelică, P.C.d.R. va avea cei mai puţini membri, iar grosul acestora îl constituiau alogenii.

Secretarii generali ai PCdR au fost Elek Köblős (n.r. 1924-1928, de origine maghiară), Boris Ștefanov (n.r. 1934-1940, de origine bulgară), Alexander Ștefanski (n.r. 1931-1934, de origine poloneză), Vitali Holostenco (n.r. 1928-1931, de origine ucraineană), Bela Breiner (n.r. 1940, de origine evreiască), Ștefan Foriș (n.r. 1940-1944, de origine maghiară) și Gheorghe Cristescu (n.r. 1921-1924, de origine română).

La 5 aprilie 1924 se emitea o ordonanță militară prin care se interzicea activitatea Partidului Comunist din România
La 5 aprilie 1924 se emitea o ordonanță militară prin care se interzicea activitatea Partidului Comunist din România

 La începutul lunii aprilie a anului 1924, pe 5 aprilie, autoritățile din România iau decizia la nivelul cel mai înalt al statului, de a interzice P.C.d.R. în România. Guvernul I.C. Brătianu solicită interzicerea PCdR la 5 aprilie 1924 motivându-și decizia prin faptul „că încă de la înființare, acesta a susținut că România este un stat multinațional, imperialist, că just și corect este ca România Mare să se dezmembreze și să returneze Basarabia rușilor, Transilvania maghiarilor și Dobrogea bulgarilor”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Vitali Holostenco, ucraineanul executat la Tiraspol sub acuzația de spionaj pentru România

Ajunși în ilegalitate, unii dintre membrii P.C.d.R. se refugiază în Uniunea Sovietică, unde mulți sunt aduși în fața plutoanelor de execuție de către NKVD-iști: Alexander Ștefanski a fost executat în luna august a anului 1937, Vitali Holostenco a fost executat în luna decembrie a anului 1937, Elek Köblös este executat în anul 1938 în închisoarea Lubianka din Moscova, Boris Ștefanov a scăpat ca prin urechile acului de execuție, deși se crezuse pentru mult timp că și el fusese executat în URSS, iar Ștefan Foriș a fost ucis în anul 1946 după ce a fost acuzat de colaboraționism cu Siguranța în anii războiului.  

Vitali Holostenco, de origine ucraineană, a fost secretar general al Partidului Comunist din România (PCdR) între anii 1928-1931. Vitali Holostenco (n.r. Виталий Холостенко, Vitali Yakovlevich Holostenko) cunoscut și sub diverse porecle conspirative (pseudonime de partid – Ohotin, Petrulescu, Barbu etc.) s-a născut la Ismail. În biografia sa păstrată la Institutul de Marxism-Leninism din cadrul Comitetului Central al PCUS, scrie că părinții săi erau de origine ţărănească. În România, Siguranța Statului îl avea în evidență prin intermediul informatorilor din Basarabia ca fiind membru al organizațiilor clandestine comuniste cu activități pro revizioniste.

Chemat în România “la centru” de către liderii PCdR pentru a fi însărcinat cu coodonarea activității PCdR în orașul Bălți, Vitali Holostenco este arestat pentru prima oară de către autoritățile române și “cazat” în închisoarea de la Iași sub acuzația de activitate comunistă. Astfel la doar 21 de ani, Vitali Holostenco ajunge în închisoarea de la Iași și este judecat în “procesul celor 270”, proces instrumentat de către tribunalul militar de la București în perioada 23 ianuarie – 4 iunie 1922. Nici bine nu este amnistiat în iulie 1922, că apare o nouă condamnare în lipsă, primită din partea Comitetului provincial din Chișinău pentru activitatea comunistă desfășurată la Ismail.

Observând pregătirea educațională precară și proasta organizare a comuniștilor din România, liderii PCdR îl trimit pe Vitali Holostenco să studieze la Școala de Partid Gubsov din Moscova. Ajuns în URSS, devine asistentul bulgarului Cristian Racovski, un alt revizionist bolșevic înverșunat împotriva “imperialismului românesc”. Între  anii 1924-1928, Vitali Holostenco a condus departamentul de agitație și propagandă al comitetului regional moldovenesc al Partidului Comunist. Spre sfârșitul anului 1927, a fost ales secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist din România și s-a întors în România pentru a uni fracțiunile disparate ale partidului.

La 10 decembrie 1937 în timpul așa-numitei „operațiuni românești” a fost arestat de către NKVD sub acuzația de spionaj pentru România, și apoi a fost executat la 17 decembrie același an la Tiraspol. Deși nu s-au găsit dovezi care să indice o “trădare”, ucraineanul Vitali Holostenco a fost acuzat de către cei din NKVD de “de apartenență la serviciile de informații burgheze române”.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Castrul cu val de pământ de la Pleşa – Porceni (oraş Bumbeşti-Jiu)

sâm apr. 6 , 2024
 Castrul roman de la Pleşa – Porceni a intrat în vizorul cercetătorilor încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi a beneficiat de investigaţii arheologice sistematice cu intermitenţe şi insuficienţe. Totuşi, chiar dacă au fost puţine cercetările arheologice sistematice au clarificat natura fortificaţiei, elementele constructive (fossa, vallum, agger, berma, via […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News