Episcopul Lemeni (Lemeny), agent de maghiarizare al romanilor din Transilvania

Putini sunt cei care sunt cu adevarat constienti de importanta avuta de Biserica romaneasca in apararea si pastrarea identitatii si limbii romane. Daca nu ar fi existat Biserica stramoseasca a romanilor, atunci poate ca de mult am fi incetat sa mai existam ca popor si am fi cedat nenumaratelor incercari de deznationalizare intreprinse impotriva noastra de diversi “vecini”.

Din pacate s-a vorbit si se vorbeste inca poate prea putin despre istoria tragica si trista a deznationalizarii romanilor din Transilvania, atat la nivel lingvistic, religios cat si ideologic. Maghiarizarea reprezinta insa principalul proces de deznationalizare al romanilor ardeleni.

Recent, am avut surpriza sa constatam ca exista initiative de spalare a imaginii episcopului “roman” unit Ioan Lemeni, incercandu-se pentru acesta creionarea unui portert de patriot roman care lupta pentru idealuri nationale, cand adevarul tragic si deosebit de urat ne arata exact contrariul, acela ca de fapt el era un sinistru agent de maghiarizare care se folosea de religie pentru a-i forta pe romanii ardeleni sa-si lepede limba stramoseasca si sa invete ungureste.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

“Au prins atunci maghiarii sa umble cu vicleniile pe langa romani. Nu, – ca le vor da drepturi daca se maghiarizeaza. Parerea aceasta de a maghiariza pe romani a plecat de la unul Szechenyi. Cum au dat de aceasta idee, s-au si gandit ungurii ca aici e salvarea. Conducatorii de la Budapesta au pus limba ungureasca in scoli, in actele oficiale, in dregatoriile statului, peste tot. Au sucit capul catorva romani si i-au trecut de partea lor. Au aruncat cate un os din lefile imparatiei unguresti si i-au asmutit pe fratii lor. Un episcop unit, Lemeny, se inconjurase de un alai maghiarizat, impungea pe romani sa invete limba maghiara si intorcea liturghia din latina pe graiul maghiar.“, Ilariu DOBRIDOR, „Oameni ridicati din taranime”, CARTEA SATULUI, 1944

Un alt act abominabil al episcopului Ioan Lemeni s-a desfasurat in anul 1839, atunci cand i-a intentat proces lui Simion Bărnuţiu, profesorului catedrei de Filosofie şi Istorie a Seminarului din Blaj, pentru ca acesta a avut indrazneala sa-si sustina lectiile in limba romana in loc de cea maghiara. In urma procesului intentat si de altfel “castigat” de catre episcopul Ioan Lemeni, profesorul Simion Bărnuţiu a fost dat afara din invatamant si obligat sa paraseasca orasul Blaj.

Episcopul Ioan Lemeni a sustinut si incurajat folosirea limbii maghiare in locul celei romane atat in ritualurile religioase cat si in scolile si bisericile din Transilvania. Tot Lemeni a propus si sustinut inlocuirea cartilor religioase in limba romana cu cele in limba maghiara.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Culmea fanatismului sorosist: "La naiba cu dreptul la libera exprimare!"

mie ian. 25 , 2017
Culmea fanatismului sorosist: “La naiba cu dreptul la libera exprimare!”.Dupa ce fanaticii sorosisti din Romania propuneau in urma cu ceva vreme liste negre cu ziare, site-uri si alte publicatii, care ar trebui interzise sau cenzurate in Romania, iar “ministresa” Raluca Prună ne surprindea intr-un mod exceptional de gretos cu urmatoarea […]
Culmea fanatismului sorosist: "La naiba cu dreptul la libera exprimare!", Foto: facebook.com/zara.ovidiu

Poate vă place și:

libris.ro