Ultimele dovezi politicianiste din Oradea-Bihor. Istorie bifată politic!

Cu cât ne îndepărtăm de eveniment memoria colectivă dă uitării fapte și întâmplări care sunt încrustate pe veci pe Crucile, Troițele și Monumentele Eroilor care s-au Jertfit pentru Țară și Neam. Și o asemenea constatare există pretutindeni, nu cum și-ar imaginea unii că, doar pe la noi, românii.

Constatarea tristă este că unii contemporani, cu importante „foncții ” politice, consideră probabil, în mod eronat, că totul începe și se sfârșește cu ei. Altfel nu se explică de ce, fără o consultare a Agorei, cum se făcea în „democrația antică”, ca pe vremea Platon, Aristotel, etc, astăzi edilii decidenți se bagă în seamă doar ei.

Afirmația acesta se sprijină pe ultimele dovezi politicianiste din Oradea-Bihor. Președintele PNL Nicolae Giucă și localnicul județului Ilie Bolojan au „mimat” că taie „pamblica” la un ciot de centură din jurul Beiușului, care se oprea în Crișul Negru!? Pentru că martorii de la fața locului susțin că nu-i gata, nu avem a comenta.

Atunci ce au inaugurat? Probabil politica lor liberală „PRIN EI” înșiși! (În perioada interbelică deviza liberală era: PRIN NOI ÎNȘINE! – ce păcat că s-a uitat!) CE A FĂCUT Ilie Bolojan, alesul județului? Multe bube, dar și nefăcute, cea mai grosolană decizie: decapitarea lui Mihai Viteazul, simbolul unității românilor și mutarea sa ca „santinelă” la poarta Cetății „Sfântului Ladislau”?!!

Surprizele se succed. Toamna orădeană, pornită în 1991, după 28 de ediții s-a transformat în Oradea FestiFall! Să stea mintea în loc și alta nu! După ce a făcut peste un sfert de veac de tradiție, toamna e aruncată peste bord și sucită ca mintea atâtor români spre romgleză. Peste un secol nu se va mai aminti nimic, dar absolut nimic, de „toamna orădeană” și de cei care au gândit și pus la cale, ca voluntari, tradiția locală!

Vreți să știți cum arăta Toamna orădeană în 1991? Una plină cu tradiții istorice și folclorice locale. Cu știință, artă, cultură, artiști și meșteri populari – de toate etniile din toate zonele și cuprinsul Bihorului.

Și cum arată programul de astăzi? O toamnă transformată și fără de conținut autentic, în care contează doar spațiul urban, și în context „Casa Darvas-La Roche, Muzeul Masoneriei, Sinagoga…, adică un festival de toamnă care nu mai sărbătorește bucuria de a fi orădean, bihorean dar care invită, chipurile,  turiștii și locuitorii din regiune la un festival de rok, manele, cu participare gratuită!

Ba NU! Nimic pe lumea aceasta nu este GRATUIT! Toamna orădeană, la început dura o lună, și parcă tot nu cuprindea tot, era bazată pe voluntariatul participanților și mijloacele lor financiare cu sponsori proprii. Și susținerea aceasta se bazează pe implicarea personală directă pentru a susține talente locale autentice!

Oradea Festifall este organizat astăzi și finanțat de Vizit Oradea, firmă în care Primăria Oradea este acționarul principal. Toate activitățile organizate de această firmă sunt plătite de către Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea prin structurile subordonate. Bine ar fi ca prosteala electorală, ca cea în derulată la Oradea, să înceteze! Transparența să prevaleze.

Dar să revenim la partea oficială a numitului Festifall Oradea 2024. Piața Unirii a adunat oficialitățile, și Garda de onoare trimisă de la Gemina Cluj-Napoca cu fanfară(bieții soldați au executat ordinul de deplasare!), să defileze și la Oradea, după ce ieri la Cluj, cu toții au uitat că „ARMATA ROMÂNĂ A ELIBERAT CLUJUL PE 11 OCTOMBRIE 1944” și au pus doar coroane în Cimitir, că primarul cu ai lui în ședință ordinară au avut altă treabă!

Primarul Emil Boc și consilierii lui, în Ședință ordinară au băsădit de toate, dar nu și-au amintit de fel de cei care acum 80 de ani le-au asigurat liberatatea de astăzi. În același timp, pe 11 octombrie 2024, începând cu ora 11.00, militari ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, în colaborare cu reprezentanţi ai structurilor din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale, la nivel local, au participat la Monumentul Eroilor din Cimitirul Eroilor (Cluj-Napoca) la ceremonia de comemorare a ostaşilor români care au în luptele de eliberare a oraşului Cluj, din octombrie 1944.

La Oradea Ceremonie Militară a avut loc la Statuia Regelui Ferdinand, după cum anunță ofocialitățile, unde lumea trebuia să fie informată despre importanța evenimentului cu dublă semnificație: 12 octombrie 1918 – Declarația de la Oradea de autodeterminare și 12 octombrie 1944 eliberarea de către armata română de sub ocupația horttysto-fascistă. Numai că prof. univ. dr. Gabriel Moisa, omul de casă al președintelui Consiliului Județean Ilie Bolojan, cu mandat ca director al Muzeului Țării Crișului, n-a articulat nici o vorbă despre contribuția soldatului român nici în Primăvara întregirii 1919 și nici în Bătălia pentru Oradea, din 12 octombrie 1944.

Noroc cu prof. dr. Radu Românașu care a vorbit pe înțelesul orădenilor despre Dr. Aurel Lazăr. Totul s-a politizat, factorul politic a decis totul, ceea ce este evident un fals istoric! Tot ce s-a decis politic  a fost trasat cu baioneta ostașului român! Uitat! De ce? Pentru că așa uită și astăzi politicienii contribuția și rolul armatei!

Și am înțeles acuma mai mult ca oricând de ce sunt invitați politicienii a răspândi concepte anti-populare și anti-românești, mai ales în campanie electorală. Ideea de restaurarea monarhiei în România n-a reușit practic la Centenarul Unității Naționale, dar în subsidiar continuă cu susținere UE! Această idee se leagă cumva de admiterea în spațiul Schengen?

Ce să acceptăm astăzi, programul Oradea Festifall 2024 are de toate, mai puțin „iz și gust bihorean” NU! Nu știu câți turiști vor fi prezenți în aceste 3 zile la Oradea, care pricep ori nu ce le zic „ghizii” de la Visit Oradea (despre arhitectura Art-Nouvo), dar ceea ce descifrez de pe panourile publicitare mie nu îmi place. Nici un steag tricolor nu există în tot peisajul umplut de pancarte „FESTIFALL Oradea 2024”!

Urmează o mare zi de comemorare a EROILOR de acum 80 de ani. Ștafetele pornite pentru a aduce un Omagiu Eroilor români de acum 80 de ani vor ajunge în 25 octombrie 2024, de Ziua Armatei Române, prin cele trei ștafete care se vor uni la Carei într-un frumos drapel românesc: ROȘU; GALBEN, ALBASTRU. Eroii nu mor niciodată, ei trăiesc în sufletele noastre. „Go Invictus!”, după cum este sloganul celor de la Invictus Romania. La Carei sunt așteptați!

SACRIFICIUL. DE LA OARBA LA CAREI!
SACRIFICIUL. DE LA OARBA LA CAREI!

Pentru a recompensa efortul, pentru a Cinsti Jertfa, pentru a Recompensa și a Comemora Faptele Eroilor. Col, Dr. Constantin Moșincat recompensează cele trei Ștafete cu lucrarea alcătuită în acest scop: SACRIFICIUL. DE LA OARBA LA CAREI!

col(r) dr. Constantin Moșincat

libris.ro
Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

13 Octombrie 1899 - Jurnalistul Emanuil Maglaș de la ziarul TRIBUNA POPORULUI din Arad - a fost eliberat din temnița de stat din Seghedin

Dum oct. 13 , 2024
În ziarul “Tribuna poporului”, un ziar al românilor din Arad, au apărut între 1897-1912 numeroase articole patriotice. În perioada anilor de sub dominația austro-ungară, jurnaliștii români plăteau scump pentru orice articol cu amprentă identitară prea “apăsată”. Așa este și cazul jurnalistului român Emanuil Maglaș de la ziarul “TRIBUNA POPORULUI” din Arad, […]
22 Februarie 1899: Jurnalistul român Emanuil Maglaș de la ziarul "TRIBUNA POPORULUI" din Arad este condamnat la Oradea Mare cu o pedeapsă de 2 luni temniță și 20 coroane amendă pentru articolul FERICITA ȚARĂ

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)