libris.ro

Col. dr. Constantin MOȘINCAT: „Consiliul Local Oradea a luat Hotărârea 1045/05.11 2018, ILEGALĂ!”

Col. dr. Constantin MOȘINCAT: „Consiliul Local Oradea a luat Hotărârea 1045/05.11 2018, ILEGALĂ!”

„Recent inaugurata statuie ecvestră a Regelui Ladislau (1040-1095), canonizat ulterior, presupus întemeietor al orașului (conform unor documente scrise), din curtea Cetății Oradea, pe pâș-pâș și pe furiș, de către primarul florian birta și episcopul romano-catolic a iscat, prin presa locală și centrală, tot felul de dispute politico-etnice și de propagandă electorală.

Nu vom intra în polemică nici cu cei pro și nici cu cei contra pe tema statuilor din Oradea. Nici măcar cu unii „formatori de opinie”, cu privire la „estetica cailor, sau călăreților”! Nu, pentru că nu despre asta este vorba. Istoria la care ne raportăm e una singură pentru toți! Interpretarea evenimentelor și faptelor diferă! Legea e una și obligatorie pentru toți!

Demitizarea unui fake news de la Oradea, batjocoritor la adresa lui Mihai Viteazul
Demitizarea unui fake news de la Oradea, batjocoritor la adresa lui Mihai Viteazul

Cam prin 2012 lui ilie bolojan (am scris corct cu litere mici numele primarilor!), Primar al Oradiei, i s-a pus pata pe statuia Mihai Viteazul, pe care o voia dusă oriunde de pe acel loc (Cimitirul Olosig, 1 Decembrie, Pța Gojdu). Și nu voiesc a spune nimic despre cine ce merite a avut, când și cum le-a manifestat sau ce reprezintă în prezent, pentru că am făcut-o succint în exprimarea din Consiliul Local, din 5 noiembrie 2018: „nu-l hulesc pe bunicu ca să-l preamăresc pe tata”! Probabil că nu s-a înțeles atrunci, dar nici acuma, că fiecare personalitate isorică și-a avut rolul său, incontestabil.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Șaradă antiromânească la Oradea: Bolojan are consilier ungur de la PPMT!

Eu vorbeam de o realitate: în 1992-1994, în calitate de secretar a Asociației „Mihai Viteazul” Oradea, am făcut toate demersurile legale, și le-am obținut, pentru amplasarea definitivă în Piața Unirii din Oradea a statuii ecvestre a Voievodului Mihai Viteazul, monument inaugurat pe 19 august 1994!

Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul din centrul orasului Oradea
Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul din centrul orasului Oradea

Conform legislației în vigoare, pentru mutare (demolare) era nevoie de acordul proprietarului ansamblului monumental soclu–satatuie: Asociația „Mihai Viteazul” Oradea. Ori, acest ACORD nu s-a dat niciodată.

La Oradea n-a fost de ajuns să-l taie cu faiul și să-l dea jos pe Mihai Viteazul! Acum s-au apucat și să-l batjocorească!, Foto: TVR 2

Prin urmare: Consiliul Local Oradea a luat Hotărârea 1045/05.11 2018, ILEGALĂ! (Bolojan a mințit Consiliul când a spus că are toate avizele și acordul! – a se vedea stenograma ședinței) În speță este vorba de ABUZ de lege și adăugire la Legea 50/1991, prin uzitarea de termenului „relocare” și furtul bunului altuia (calificat FURT N.C.P.).

Ilie Bolojan felicitat de unguri pentru îndepărtarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea, Foto: facebook

Faceți un exercițiu de imaginație: ce ați face dacă cineva v-ar confisca casa și ar pune propria reclamă pe fundația clădirii tale!? Tu cetățean român sau ungur, regalist sau democrat, cum ai cataloga acțiunea? Dar tu justiție cum ai califica speța? Pentru abuzul și solidaritatea la FURT – la care și unii orădeni au achiesat – să le crape obrazul de rușine tuturor acelora care au concurat la promovarea unei Hotîrâri ilegale, acceptând fel de fel de „chichițe” și argumentări voalate, ascunse sau directe, strecurate prin presă de către putera locală.

Atât timp cât tu îți dărâmi propriile repere identitare, se vor găsi imediat alții gata să le înlocuiască: Ladislau I al Ungariei cerut cu insistență la Oradea!, Foto: captura facebook.com/minagyvaradunk

Pe românește și pe înțelesul tuturor: statuia lui Mihai Viteazul a fost sechestrată ilegal, chiar de către cei care se pretind Fundația pe protejare a monumentelor! Pe soclul, proprietatea Asociației, fără acordul acestuia, s-a pus ABUZIV altă statuie. Primăria a FURAT soclul și a sechestrat timp de 5 ani statuia Voievodului! proprietatea Asociației – făcute din banii adunații din cotizațiile membrilor – și a amplasat propria lucrare, în locul acesteia, făcută pe bani publici. Față de această faptă de FURT cerem ca cetățenii, indiferent de etnie și simpatie politică, și toată opinia publică locală și națională să se revolte! DAR CÂND FURĂ, nu-i de glumă!

Săriți frați romani! Ne șterg nemernicii istoria!, Foto: facebook.com/mariusflorinp

Asta am văzut, asta am reclamat, celelalte dispute politice nu mă privesc. OPRIȚI ABUZUL dragi orădeni! Locul legal statornicit al statuii Voievodului Mihai Viteazul este în Piața Unirii din Oradea!

La JAFUL și Crima culturală publică de mai sus au concurat cu succes: Consilierii locali PNL și UDMR; Ministrul Culturii; Direcția pentru Cultură Bihor; prefectul județului Bihor; Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea; judecători de la Tribunalul Bihor și Curtea de Apel Oradea și toți cei la care nu le pasă de LEGE! Dragi compatrioți, potoliți-vă ura, dar nu-i iertați pe HOȚI! (Secretarul Asociației „Mihai Viteazul” Oradea)”

Col. dr. Constantin MOȘINCAT

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info