21 Noiembrie 1902 –  Victor Lazăr, redactor la „Foaia Poporului”, e osândit în Cluj la 4 luni de temniţă şi 600 de coroane amendă, pentru articolul „Daruri de Paşti”

Puțini sunt românii care să nu afi auzit de Emanuil Gojdu, românul care și-a lăsat o uriașă avere pentru studenții români ortodocși din Transilvania. Însă câți știu oare de Victor Lazăr,  profesor, bibliotecar, scriitor și ziarist român, membru fondator al ASTREI, membru de onoare al Societății Scriitorilor Români din Ardeal și Banat și al Societății istorice din București? Victor Lazăr, redactorul publicațiilor românești de luptă națională Foaia Poporului și Tribuna și-a lăsat prin testament biblioteca sa pentru ASTRA (n.r. Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român), iar o parte din avere va servi ca burse pentru elevii merituoși ai Școlii normale din Cluj.

Pentru toată această dragoste a lui Victor Lazăr pentru neamul românesc atrage prigoana autorităților maghiare care nu ezită să-l arunce în închisoare în repetate rânduri și să-l amendeze de asemenea cu niște sume usturătoare.

21 Noiembrie 1902 -  Victor Lazăr, redactor la „Foaia Poporului”, e osândit în Cluj la 4 luni temniţă şi 600 coroane amendă, pentru articolul „Daruri de Paşti”
21 Noiembrie 1902 –  Victor Lazăr, redactor la „Foaia Poporului”, e osândit în Cluj la 4 luni temniţă şi 600 coroane amendă, pentru articolul „Daruri de Paşti”

Încă de pe vremea când Victor Lazăr era abia un învățător rural în comuna Jina și la Viștea de jos, județul Sibiu, autorităţile şcolare ungureşti aflând că directorul şcoalei din Viştea împarte şi altora din bogăţia sufletului său românesc, îl urmăreşte, îl persecută şi-l ameninţă cu îndepărtarea din slujbă. Este nevoit în anul 1898 să treacă rapid Carpaţii în ţara liberă, unde e primit frăţeşte şi numit învăţător de limba română la şcoala germană din Cozadia (Dobrogea). Dr. Ioan Raţiu, preşedintele Partidului Naţional Român, singururul partid românesc politic de pe atunci, îl cheamă în anul 1900 înapoi, pentru a lua în mâini conducerea celor două organe de luptă: „Tribuna” şi „Foaia Poporului”, iar Victor Lazăr nu se lasă mult rugat, ci revine la Sibiu.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Victor Lazăr, redactor la Foaia poporului primește 4 luni de temniţă şi 600 coroane amendă pentru articolul „Daruri de Paşti”

La 21 noiembrie 1902, Victor Lazăr, redactor la „Foaia Poporului”, e osândit în Cluj la 4 luni temniţă şi 600 coroane amendă, pentru articolul „Daruri de Paşti”. Asta nu-l face însă să renunțe și continuă să scrie articole curajioase, broşuri istorice, cariâe trezeau lumea satelor la conştiinţă naţională.

Cea dintâi carte a sa, „Biografia lui Ioan Buteanu, fost comandant de legiune română în 1848, care pentru simţământul său românesc a fost spânzurat de Unguri”, i-a adus lui Victor Lazăr, autorul, o răsplată de 5 luni temniţă, pe care o face în Seghedin, in tovărăşia altor luptători, între 1 Mai — 30 Septemvrie 1903.

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești
Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

Pentru articolele scrise în ziarul Tribuna din Sibiu autoritățile îl bagă iar la închisoare, iar Victor Lazăr ajunge după eliberarea din închisoarea ungurească să ia calea exilului spre peninsula Balcanică, ajungând până în Grecia. Acolo îl cunoaște pe Spiru Haret care-i recunoaște imediat valoarea și îi insuflă curaj pentru a se reîntoarce în țară în calitate de ajutor de bibliotecar la Academia Română. Corespondează cu Spiru Haret, Vasile Goldiș și alți reprezentanți de seamă ai elitelor intelectuale românești care luptau pentru cauza națională și pentru emanciparea maselor.

Pe finalul carierei, după o perioadă foarte prolifică din punct de vedere cultural în care publică articole curajioase, lucrări în colecția Bibliotecii poporale a Asociațiunii „Astra”,  broşuri istorice, Victor Lazăr acceptă să devină bibliotecarul ASTRA și să ducă mai departe misiunea Asociațiunii.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

21 noiembrie | Intrarea în biserică a Maicii Domnului

joi nov. 21 , 2024
Împreună cu ceata pământească cea văzută a fecioarelor celor curate era şi ceata cea nevăzută a celor fără de trup, ducând înăuntru, întru cele sfinte, pe Preacurata Fecioară Maria, înconjurând-o ca pe un vas ales al lui Dumnezeu, după porunca Domnului. Împlinindu-se trei ani de la nașterea Preacuratei Fecioare Maria, […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News