Afganistanul – situat la o rascruce de pe Drumul Matasii, a adunat comorile lumii antice. Un mozaic incredibil de culturi si-a lasat amprenta asupra acestor meleaguri. Dar in ultimele trei decenii, razboiul si terorismul au devastat mostenirea culturala a Afganistanului. Totusi, in acest loc, care a rezistat unor invadatori temuti precum Alexandru cel Mare si Genghis Khan, trecutul nu vrea sa piara.
Comorile pierdute ale Afganistanului, un documentar deosebit de interesant
O mana de oameni curajosi din Afganistan au intervenit si au salvat de la o iminenta distrugere din calea talibanilor, comorile culturale si istorice afgane, vestigii arheologice, picturi sau arhivele cinematografice. Cu pretul vietii lor, acesti oameni au facut posibila pastrarea unor comori considerate pierdute. Cand mostenirea culturala a Afganistanului a fost atacata de catre talibani, acesti oameni au fost singurii care s-au opus furiei nebune a fanaticilor religiosi care distrugeau operele de arta sau vestigiile arheologice.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Poate fi definit “moldovenismul” de catre un grup de birocrati batrani comunisti? Daca nu, atunci cum ar trebui sa fie definit? Este “moldovenismul” cu adevarat opus “romanismului”? Daca nu, atunci nu ar trebui ca realele valori moldovenesti sa fie recuperate? Adevaratele valori moldovenesti, asa cum le definim aici, sunt de […]