Chiar ateu sa ma fi nascut si tot as fi aparat ortodoxia romaneasca, pentru simplul motiv ca ea a tinut romanii uniti in cele mai grele timpuri ale istoriei, in asa fel incat a putut ajunge tarisoara aceasta pana la noi, asa cum este ea acum. Daca romanii nu s-ar fi putut refugia in clipele de deznadejde nici macar in credinta adevarata atunci ar mai fi existat oare astazi Romania asa cum o stim noi acum?
Nu doar strainii care urasc Romania sunt deranjati de actiunile dr. Mihai Tirnoveanu si ale Actiunii „Români Pentru Români” sau ale altor patrioti romani ci si altii care sunt “certati” cu Dumnezeul nostru al crestinilor. Uitati ce reactie a avut acest tip cand am distribuit una din postarile domnului Tirnoveanu pe o retea de socializare.
A fi ortodox inseamna mai mult decat a depinde de un preot care poate avea anumite derapaje. Ortodoxia este mai intai in sufletele noastre, nu depinde nici de cladiri si nici de cleric.De multe ori pana si cel mai pacatos ortodox gaseste puterea de a se pocai si a reveni catre credinta…
„Biserica rasariteana e de optsprezece sute de ani pastratoarea elementului latin de langa Dunare. Ea a stabilit si a unificat limba noastra intr-un mod atat de admirabil, incat suntem singurul popor fara dialecte propriu-zise; ea ne-a ferit in mod egal de inghitirea printre poloni, unguri, tatari si turci, ea este inca astazi singura arma de aparare si singurul sprijin al milioanelor de romani cari traiesc dincolo de hotarele noastre. Cine-o combate pe ea si ritualurile ei poate fi cosmopolit, socialist, republican universal si orice i-o veni in minte, dar numai roman nu e.” (Mihai Eminescu, „Liber-cugetator, libera-cugetare”, „Timpul”, 2 februarie 1879, în „Opere”, 1989, vol. X, p. 187)
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
In Serbia, “corectitudinea politica” inca n-a ajuns sa fie impusa atat de dictatorial cum este in statele membre ale Uniunii Europene, insa Serbia a anuntat totusi ca doreste integrarea in UE si se pregateste pentru a indeplini toate conditiile, inclusiv cele referitoare la drepturile minoritatilor. Cu toate acestea, incidentele grave […]