La Carei va fi dezvelit un monument închinat foştilor refugiaţi şi expulzaţi în 1940 în urma Dictatului de la Viena
Operațiunile desfășurate de armata Ungariei în Ardealul de Nord după Dictatul de la Viena au lăsat răni adânci în conștiința neamului românesc, un neam atât de încercat și de năpăstuit chiar pe propriile sale pământuri strămoșești, de către niște invadatori fără scrupule și fără norme morale sincronizate cu epoca în care trăiau.
La aproape opt decenii de la declanșarea ororilor și atrocităților horthyste împotriva populației din Ardealul de Nord, Asociaţia fostilor refugiaţi şi expulzaţi din urma Dictatului de la Viena vă invită la ceremonia dezvelirii Monumentului comemorativ închinat celor care deși au rămas în viață în urma ocupației horthyste, au fost transformați într-o “populație de băjenari”, așa cum erau numiți refugiații și expulzații în ziarele vremii.
După ani întregi de tergiversări și de piedici numeroase puse sub tot felul de pretexte, în curtea bisericii românești greco-catolice Sfântul Apostol Andrei, se materializează în cele din urmă visul membrilor Asociaţiei fostilor refugiaţi şi expulzaţi din urma Dictatului de la Viena de a avea un monument închinat refugiaţilor şi expulzaţilor din anul 1940.
“Manifestarea va debuta după Sfânta Liturghie. Sunt aşteptaţi toţi cei care doresc să cinstească memoria celor care au suferit pentru că au ales să îşi păstreze identitatea.Monumentul comemorativ de la Carei este primul de acest gen din ţară şi a fost realizat prin contribuţia financiară majoră a familiei Bertieanu din Carei, a Consiliului Judeţean prin proiect depus de Asociaţia judeţeană a foştilor Refugiaţi în cursul anului 2017 şi a domnului Mihai Pătruţescu.”, scrie BuletindeCarei.ro
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
Showing 1-8 of 13 Books
Istoria ilustrata a Transilvaniei
By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures
By: Silvestru Moldovan
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria
By: Silvestru Moldovan
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat
By: Corvin Lupu
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate
By: Dimitrie Bejan
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale
By: Tiberiu Tudor
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor
By: Gică Manole
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.