Pe 10 iunie 2015 Parlamentul European va vota o rezoluție critică pentru TTIP, acordul economic dintre SUA și UE

Pe 10 iunie 2015 Parlamentul European va vota o rezoluție critică pentru TTIP, acordul economic dintre SUA și UE. Parlamentul va decide dacă va recomanda să se includă în TTIP clauza ISDS, clauză care DĂ DREPTUL CORPORAȚIILOR SĂ DEA ÎN JUDECATĂ STATELE LA CURȚI DE ARBITRAJ PRIVATE CU CONSECINŢA DESFIINŢĂRII puterii STATULUI de a își apăra interesele. .

Vă rugăm să daţi “Share” şi să distribuiţi cât mai mult şi cât mai repede cu cererea ca patrioţii să copieze în acest mesaj şi să îl trimită pe e-mail către Europarlamentarii români la adresele postate la sfârşitul textului şi pentru cei care au, la profilurile personale şi paginile de facebook.

Le adresez, de aceea, domnilor și doamnelor Parlamentari Europeni Români, următoarea scrisoare deschisă:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Stimaţi Europarlamentari,

Ştim că, pe 10 iunie 2015, Parlamentul European va decide dacă recomanda includerea în TTIP a clauzei ISDS – nu vă insult traducând aceste acronime, chiar dacă negocierile ce le au drept obiect au fost mai lipsite de transparență decât cele privind clauzele pactului Ribbentrop-Molotov, în consecinţă o anumită lipsă de informare ar fi chiar scuzabilă.

Doresc să vă atrag atenţia că esenţa clauzei ISDS desfiinţează practic noţiunea de suveranitate, aşa cum este ea consacrata de normele juridice universal acceptate. Transferul puterii de jurisdicţie de la entităţile statale la nişte entităţi private lipseşte statele de elementul fundamental al exercitării puterii şi riscă să transforme orice demers de guvernare în haos, datorită caricaturizării instituţiilor magistraturii din ţările membre până la ridicol, acestea urmând a se ocupa numai de mici litigii între persoane private obişnuite. Ating numai aspectul ca existenţa unei instituţii judecătoreşti ale cărei atribuţii să fie ciuntite în acest fel neagă însăşi fundamentele juridice ale unui stat democratic, faţă de care teoria juridică spune că este esenţial condus de cele trei puteri, legislativă, executivă şi judecătorească. Nu vreau să mă refer aici la caricatura de democraţie din România, unde puterea executivă emite acte normative ce nu au aproape nici o legătură cu cele emise de puterea legislativă, ori chiar contrazic aceste norme, ci numai la aspectul ca toate instituţiile juridice şi organismele create pentru a garanta că Justiţia asigura o interpretare echilibrată a legii devin, în ipoteza în care clauza ISDS este introdusă în tratat, caduce. Sau, poate, “inutile” ar fi un cuvânt mai potrivit.

În schimb, acceptarea acestei clauze ar transfera aceste atribuţii unor entităţi private în esenţă, susceptibile la orice fel de influenţe, de orice natură, inclusiv a unei mite – şi aici atrag atenţia asupra faptului că mită este, încă incriminata de legea penală, iar a crea fisuri prin care aceasta să se strecoare înseamnă a sprijini, cu intenţie directă, o posibilă activitate infracţională. A accepta ca dreptatea să fie gestionata în aşa fel nu reprezintă decât a crea mecanismul prin care mita să devină un fapt licit şi legitim, iar un comportament corect din punctul de vedere al obligaţiilor contractuale asumate să fie o terra incognita. Mai mult, aşa ceva poate declanşa mecanisme de apărare din partea entităţilor statale, care să refuze, pur şi simplu, din prudenţă, să intre în relaţii contractuale cu megacorporatiile.

O altă consecinţă a acceptării ISDS ar fi imposibilitatea practică a statelor de a reglementa orice domeniu de interes public, pentru că ar contravine interesului de a face profit al oricărei corporaţii. Cu alte cuvinte, desfiinţam dreptul de jurisdicţie, precum şi cel de reglementare al statelor. Ce rămâne? Numai puterea executivă, care va fi gestionata de indivizi bine sponsorizaţi, ulterior bine controlaţi, pentru a acţiona conform dorinţei de profit maxim a corporaţiilor. Cine rămâne să protejeze interesul public? Dar va mai există aşa ceva? Sau vom asista la campanii de presă care vor convine votanţii ca norma x este bună, în condiţiile în care elemente esenţiale ale obiectului pe care-l reglementează sunt necunoscute publicului larg, pentru că sunt cu intenţie ocultate de firmele interesate? Cine va mai verifică dacă informaţiile esenţiale furnizate de corporaţii sunt corecte şi complete? Am avut deja proba intenţiilor ilegitime ale acestora şi a unui modus operandi inacceptabil prin refuzul de a pune la dispoziţie lista completă a aditivilor folosiţi în procesul de fracturare hidraulică de mare volum. Doriţi să deschideţi larg uşa acestor situaţii?

Am enunţat aici, în esenţa esenţelor, şi cât de scurt am putut (adică fără să mă refer la acţiuni materiale ale unor personaje politice de vârf din România, care îşi ameninţau propriul stat cu consecinţe ale acestei clauze, în condiţiile în care abia acum se discută acceptabilitatea ei), câteva motive fundamentale pentru care consider că acceptarea clauzei ISDS nu este conformă cu însuşi spiritul unei societăţi democratice, aruncându-ne într-o dictatură în care abuzul va fi regulă, iar corectitudinea (nu politică) excepţia.

Vă rog de aceea, doamnelor şi domnilor, să vă faceţi datoria de cetăţeni ai statului român, în singurul fel în care această datorie este înscrisă în Constituţia României, adică PRIN A VOTA ÎN SENSUL REFUZULUI de includere în TTIP a ISDS şi oricărui element ajutător al acestei clauze, şi, în consecinţă, a vă onora calitatea de cetăţean al României şi obligaţia constituţională de a acţiona în sensul prezervării intereselor statului român.

Cu stimă,

Viorel Dumitrache
https://www.facebook.com/viorel.dumitrache.14

 

Pe 10 iunie 2015 Parlamentul European va vota o rezoluție critică pentru TTIP, acordul economic dintre SUA și UE
Pe 10 iunie 2015 Parlamentul European va vota o rezoluție critică pentru TTIP, acordul economic dintre SUA și UE

 

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Europarlamentarul maghiar Krisztina Morvai declară că Ungaria nu se va împăca niciodată cu Trianonul

mar iun. 9 , 2015
Europarlamentarul maghiar Krisztina Morvai declară că Ungaria nu se va împăca niciodată cu Trianonul. Un europarlamentar maghiar declară că Ungaria nu se va împăca niciodată cu Trianonul, adică nu va accepta niciodată că nu mai este stăpână peste alte popoare. Declarația europarlamentarului maghiar Krisztina Morvai, de la partidul Jobbik, în […]
Europarlamentarul maghiar, Krisztina Morvai, declară că Ungaria nu se va împăca niciodată cu Trianonul, foto: captura video

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News