libris.ro

Politici criminale de maghiarizare fortata a romanilor prin legislatie. Genocidul etnic si cultural al romanilor aflati sub influenta maghiara

Politici criminale de maghiarizare fortata a romanilor prin legislatie. Genocidul etnic si cultural al romanilor aflati sub influenta maghiara

Aproximativ 1,5 milioane de romani din Crisana de Vest (Partium) si din Transilvania au cazut victime ale maghiarizarii fortate in mai putin de 150 de ani. Masurile agresive prin care se efectua maghiarizarea fortata erau diverse, insa cele mai eficiente mijloace au fost legile scolare emise de parlamentul Ungariei:

1) 1882, legea scolara „Trefort”, care accentueaza maghiarizarea invatamantului secundar (1879, 1883) si

2) 1907, legea scolara  „Appony” prin care se prevedea (articolul 12) ca guvernul maghiar are dreptul de a inchide orice scoala romaneasca „daca aceasta era reclamata de interese superioare de stat” si daca invatatorii nu erau dispusi sa intareasca in elevi spiritul de atasament pentru patria ungureasca.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Politici criminale de maghiarizare fortata a romanilor prin legislatie. Genocidul etnic si cultural al romanilor aflati sub influenta maghiara

Impotriva romanilor care nu se supuneau de bunavoie acestor directive hotarate de catre parlamentul de la Budapesta se puteau lua fara nici o problema masuri brutale, utilizand de cele mai multe ori forta, iar pentru cei care se opuneau in vreun fel, adeseori lucrurile se sfarseau rau sau chiar tragic. Cu alte cuvinte, pentru cine nu se lasa maghiarizat „de bunavoie”, variantele ramaneau foarte putine: lupta, moartea sau evadarea in celelalte provincii romanesti.

Pentru simplul fapt ca erai gasit ajutand niste copii sa invete limba romana puteai fi arestat de catre jandarmii unguri cu pana de cocos la palarie si sa sfarsesti intr-o temnita intunecoasa fara sa stii daca vei mai vedea vreodata lumina zilei sau daca iti vei revedea vreodata familia sau pe cei dragi. Daca asupra ta era gasita si vreo carte in limba romana, atunci situatia ta era si mai grava.

Contele Trefort a initiat actiunea sistematica de maghiarizare fortata a nationalitatilor „nemaghiare” din Ungaria si Transilvania, printre masurile sale fiind si monitorizarea folosirii si raspandirii cartilor sau manualelelor romanesti interzise, catalogate ca fiind antipatriotice. Exista dovezi ale unei corespondente prin care Trefort il soma pe episcopul unit de Lugoj, Vasile Mihalyi, ca fusese informat pe cale confidentiala de folosirea unor manuale antipatriotice in scolile confesionale unite din comitatul Caras.

Inca de dinainte de a fi votata prima lege scolara a lui Trefort, autoritatile maghiare catalogasera sute de carti care trebuiau interzise romanilor din Ungaria si din Transilvania. Pe aceasta lista figurau atat traduceri ale unor lucrari din literatura universala cat mai ales foarte multe carti in limba romana. Autoritatile maghiare urmareau sa limiteze cat mai mult contactul romanilor din Crisana de Vest si Transilvania cu romanii din celelalte provincii care nu se aflau sub controlul si influenta Austro-Ungariei.

Procesul deznationalizarii devenise atat de avansat, incat doar dupa doua generatii, existau unii dintre cei mai inversunati adepti ai maghiarizarii fortate, chiar printre cei proaspat maghiarizati. Comunitati intregi de romani si de alte nationalitati nemaghiare, care traisera pana atunci in liniste printre romani, au fost maghiarizate in totalitate. Existau putine cai de scapare; copiii iti erau luati din sanul familiei, fortati sa invete si sa vorbeasca numai limba maghiara, erau indoctrinati sa-si urasca originile nemaghiare si sa devina loiali statului maghiar si sa aiba constiinta ca apartin natiei ungare.

Pe atunci macar romanii se aflau sub dominatia unui imperiu strain austro-ungar si erau asupriti de catre niste dusmani care le-au poposit in batatura, veniti cu gandul de a le fura resursele si a-i tine intr-o forma alternativa de robie prin taxe impovaratoare care sa nu-i lasau deloc pe romani sa se dezvolte sub nici o forma, nici economic, nici intelectual si nici macar spiritual.

Kelemen Hunor: ”Romanii din Tinutul Secuiesc vor invata la scoala limba maghiara”!!!!

Insa astazi, avem pretentia ca aflandu-ne intr-un stat unitar si national, sa nu mai fim oprimati si maghiarizati fortat prin masuri sau legi aberante si agresive. Iata ca totusi exista si acum unguri extremisti si sovini in Romania care isi doresc maghiarizarea romanilor:

In scolile cu predare in limba maghiara se invata limba romana si limba maghiara intra ca disciplina in scolile romane – iarasi revin cu modelul Tirolului de Sud – ca sa existe un bilingvism inca din copilarie. Dar restul disciplinelor sunt predate în limba romana, nu se bulverseaza, doar ca va intra si aceasta disciplina”, a mentionat Kelemen Hunor, potrivit ziarulunirea.ro

Culmea este ca daca noua romanilor, masura ceruta de Kelemen Hunor ni se pare de-a dreptul imbecila, exista un adevarat imbecil aflat intr-o functie importanta in statul roman care nu doar ca este de acord dar si incurajeaza o asemenea masura:

Adevarata față a lui Calin Popescu Tăriceanu : ” Românii din Covasna și Harghita ar trebui să știe limba MAGHIARĂ”

Ungaria a fost si ramane copilul bolnav al Europei. O adunatura de triburi salbatice, de sorginte amestecata si inca neclara, venita din negura stepelor asiatice si constituita probabil ca o adevarata forta de soc, a reusit din pacate sa ia in stapanire un teritoriu destul de mare si sa supuna o populatie autohtona ce era clar mai numeroasa si superioara din multe puncte de vedere, dar care a fost invinsa pentru ca nu era organizata intr-o forma statala care sa le permita o impotrivire pe masura.

Politici criminale de maghiarizare fortata a romanilor prin legislatie. Genocidul etnic si cultural al romanilor aflati sub influenta maghiara - Trefort Ágoston & Apponyi Albert
Politici criminale de maghiarizare fortata a romanilor prin legislatie. Genocidul etnic si cultural al romanilor aflati sub influenta maghiara – Trefort Ágoston & Apponyi Albert

Note, Bibliografie, Surse:

[1] Dualismul – Regimul politic de asuprire nationala si de maghiarizare fortata a romanilor din Transilvania (1867-1918)

[2] ROMANIA – POLITICI CRIMINALE DE MAGHIARIZARE FORŢATĂ PRIN LEGISLAŢIE IN TRANSILVANIA

[3] Politici culturale si românii din teritoriile aflate sub dominatie straina

[4] Stopați asimilarea românilor din Covasna şi Harghita!

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info