libris.ro

Vitalia Vangheli-Pavlicenco: „Suntem prima familie in RM, care si-a restabilit identitatea romaneasca in actele oficiale moldovenesti”

Vitalia Vangheli-Pavlicenco: „Suntem prima familie in RM, care si-a restabilit identitatea romaneasca in actele oficiale moldovenesti”

In mandatele mele de deputat am tot incercat sa obtin dreptul cetateanului celui de-al doilea stat romanesc la autoidentificare, dar nu s-a reusit din cauza majoritatii parlamentare comuniste si a colaboraționiștilor acesteia. Dupa 2009, logic, avand, parca, neoficial, necomunisti la Putere, s-au putut face cu mult mai multe lucruri si legat de aceasta. Bine ca macar ceva „s-a permis”, pentru ca procesul de redobandire a identitatii romanesti pentru moldoveni si statul asta artificial, sporeste.

Vitalia Vangheli-Pavlicenco: „Suntem prima familie in RM, care si-a restabilit identitatea romaneasca in actele oficiale moldovenesti”

Acum cateva luni scriam despre faptul ca suntem prima familie din RM (sotul, fiica si cu mine), care ne-am autoidentificat drept romani conform modificarilor legislative care au permis faptul. Acest lucru nu l-au facut nici macar cei care au promovat modificarile la lege. Procedura este anevoioasa, tocmai de aceea sunt putine sanse ca multi sa o faca. Dar daca Romania, la primirea actelor pentru cetatenia romana, ar pune conditia ca fiecine sa aiba trecuta in certificatul de nastere moldovenesc, de la care deriva celelalte acte si inscrisuri – nationalitatea de roman, procesul ori ar fi simplificat, ori ar fi mai intens, desi e inca greoi.

Impreuna cu sotul am facut aceasta cand institutiile statului inca nici nu stiau cum sa aplice legea. Am discutat cu responsabili de la ministere, servicii si a fost demarat procesul. Desi pentru noi, cei nascuti in perioada sovietica, el este ceva mai complicat. Este vorba ca trebuie sa modifici inscrisurile primare in registrele in care iti este trecuta nasterea, apoi casatoria…

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Este, totodata, adevarat ca oficiile de stare civila incep a merge ca ceasul in procesul de perfectare, in toate registrele cu inscrisuri, a identitatii romanesti pentru cine are aceasta demnitate si aici isi are rolul pozitiv tehnologizarea.

Pentru ca avem, cu sotul si fiica, cetatenia romana din 1992, am tinut sa ne facem regula la capitolul ”nationalitate romana” si in actele moldovenesti, pentru ca atunci cand nepotelele noastre, nascute nemtoiace, vor fi duse la Consulatul Romaniei de la Berlin pentru acte de stare civila si pasapoarte romanesti, sa se vada ca mama si bunicii sunt romani si in actele celui de-al doilea stat romanesc.

Totodata, de exemplu, prima nepotica, cea care este in Republica Moldova – decizie ce va fi aplicata si in cazul gemenelor – detine deja certificat de nastere moldovenesc, in care e trecuta nationalitatea mamei ca romanca, detine buletin de identitate si pasaport ale RM, pentru a caror perfectare in baza de date, ca si in certificatul de casatorie al parintilor, sunt trecute inscrisurile corecte legat de nationalitatea romana.

Autor: Vitalia PAVLICENCO

Sursa: Vitalia Vangheli-Pavlicenco

 

[tp_product id=”194129556″ feed=”396″]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info