Transnistria poate fi cumva Alaska Romaniei ?

Una dintre “afacerile” pe care rusii le regreta foarte mult este vanzarea din anul 1867 a actualei provincii americane Alaska . Ironia face ca aceasta vanzare sa fi fost posibila datorita unui roman , generalul George Pomutz. Pentru meritele sale in finalizarea cu succes a acestei afaceri prin care SUA cumparau de la rusi gubernia ruseasca de pe continentul nord american cu suma de 7,2 milioane de dolari , George Pomutz a fost rasplatit cu functia de consul general al Statelor Unite in anul 1874.

In anul 2009  Sindicatul Liber European a depus si inregistrat la Cancelaria Ambasadei Republicii Moldova din Bucuresti , un document privind medierea in tratativele de cumparare a regiunii Transnistria de catre Romania de la Republica Moldova.

Transnistria poate fi cumva Alaska Romaniei ?

Documentul a fost depus si inregistrat atat la Cancelaria Ambasadei Republicii Moldova din Bucuresti sub nr. 1872 /13.10.09 cat si la Administratia Prezidentiala pentru Probleme Cetatenesti a Romaniei sub nr. 21750 / 16.10.09. Sindicatul Liber European este Organizatie Neguvernamentala constituita in anul 2004 al carui fondator si presedinte este domnul Prof. Bagiu Ovidiu Ilie.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Sindicatul Liber European se angajeaza ca mediator intre guvernele Republicii Moldova si guvernul Romaniei cu scopul de a rezolva problema litigiului teritorial dintre guvernul de la Chisinau si rusii din republica separatista transnistreana.

Aceasta propunere a venit in 2009 la scurt timp dupa ce presedintele Parlamentului European de atunci , Jerzy Buzek , a pomenit Romania ca una dintre tarile victime ale pactului Molotov – Ribbentrop. Parlamentul tocmai organizase o conferinta cu ocazia a 70 de ani de la semnarea pactului Molotov- Ribbentrop iar Jerzy Buzek , presedintele de atunci al Parlamentului European a tinut un discurs, in care a mentionat , printre altele si pierderile teritoriale ale Romaniei.

Nu stiu cat de relevanta este aceasta initiativa in raport cu legislatia internationala dar este totusi o propunere interesanta de solutionare a unui conflict inghetat la granitele Republicii Moldova. In plus ar fi frumos ca inca un roman sa “intermedieze” o noua afacere de tipul celei intermediate de inaintasul sau , George Pomutz.

Interesant mai este si alt aspect : dupa datele livrate chiar de rusii din republica separatista transnistreana romanii sunt de departe majoritari  in raioanele Dubasari si Grigoriopol iar in restul o majoritate intre 45% si 48% in celelalte trei raioane , respectiv , Camenca, Rabnita si Slobozia.Populatia din Transnistria este formata in mare masura din trei grupuri etnice : romani , ucraineni si rusi.

Aceste rezultate sunt calculate dupa datele colectate conform recensamantului facut in anul 2004 chiar de autoritatile separatistilor transnistreni. Un alt aspect important este faptul ca populatia rusofona are un spor anual negativ alarmant de mare al populatiei , tinerii preferand sa plece in Federatia Rusa la munca si sa se stabileasca acolo iar populatia ramasa este imbatranita intr-o proportie de peste 50%.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Cand nedreptatea naste tragedii

lun apr. 21 , 2014
Atunci cand nedreptatea este catalogata de autoritati drept “justitie independenta”  si absoluta , drept consecinta se nasc tragedii de proportii. Un astfel de caz s-a intamplat recent intr-o provincie din China. Mai multi politisti chinezi , din datele initiale cel putin patru dintre ei , si-au pierdut viata fiind omorati […]

Poate vă place și:

libris.ro