Semintele traditionale protejate in Transilvania

Seminte libere - grupul care faciliteaza procurarea de seminte de soiuri taranesti

Mai multe asociatii din Transilvania doresc salvarea soiurilor traditionale de legume specifice Ardealului si incurajeaza taranii din 50 de comune sa cultive astfel de produse. Membrii acestor asociatii vor merge prin satele romanesti, in cautarea semintelor traditionale , seminte care vor fi plantate ulterior in doua gradini experimentale.

Din acele culturi experimentale vor fi oferite gratuit taranilor seminte traditionale, cu conditia ca acestia sa returneze, in urmatorul an, o parte din ele pentru a se putea continua acest ciclu. Poate ca unele soiuri traditionale de legume romanesti nu dau un randament foarte bun dar sunt cu mult mai sanatoase, mai gustoase si mult mai rezistente la boli si daunatori. Un aspect foarte important pe care il uita multi dintre agricultorii din tara noastra este ca soiurile traditionale sunt aclimatizate de mult timp la conditiile climatice din Romania fiind fiabile pentru cultura in aer liber pe cand multe dintre soiurile importante necesita uneori cultivarea in spatii protejate.

Semintele traditionale protejate in Transilvania

Membrii asociatiei Civitas din Cluj si Odorheiu Secuiesc au demarat un proiect ambitios prin care isi propun sa salveze si sa revitalizeze semintele traditionale obtinand si o finantare de 150 000 de euro din fonduri norvegiene.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


„O să facem o campanie de informare în 25 de comunităţi şi altele 25, unde o să încercăm să adunăm toate informaţiile, studiile şi seminţele tradiţionale, pe care în următoarea fază o să le plantăm într-o grădină experimentală. De fapt, o să avem două grădini experimentale în cele două regiuni”, a declarat Király Annamária, coordonatorul proiectului în Regiunea Nord-Vest.

Nu putem decat sa felicitam aceasta initiativa care este cu atat mai valoroasa cu cat deja se incearca introducerea pe scara larga a semintelor modificate genetic si de la an la an se face simtita tot mai mult prezenta nociva a unor companii de genul Mosanto si in Romania.

Biodiversitatea este extrem de importanta! Soiurile noastre traditionale s-au adaptat deja de foarte mult timp conditiilor climatice din tara noastra, s-au adaptat la bolile si daunatorii prezenti aici iar pierderea acestor soiuri ne va face vulnerabili sau chiar dependenti de marile corporatii agricole distribuitoare de seminte care pe alte continente au transformat deja multe zone agricole in imense zone cu monoculturi obtinute din seminte modificate genetic.

Surse:
https://ro.stiri.yahoo.com/semin%C5%A3ele-tradi%C5%A3ionale-salvate-cu-fonduri-europene-112339319.html?cmp=rofb

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info