Moara cu iepuri
Moara cu iepuri de la Orhei
O familie de medici si-a construit casa intr-o moara si s-au apucat de crescut iepuri. Afacerea de la Orhei a fost inceputa din pasiune insa s-a dovedit profitabila.
In apropierea unei padure aflate pe un varf de deal, langa satul Ivancea din raionul Orhei, o aparitie surprinzatoare se iveste miscandu-si bratele care se rotesc in bataia vantului.
Este o moara care isi produce singura energia pentru iluminat si in acelasi timp este casa pentru o familie de medici dar si ferma de iepuri.
Ferma este moderna si unica avand in vedere modul in care a fost conceputa si cum este organizata cu o baza de date informatizata, administrata dupa cele mai noi tehnologii folosindu-se insamantarea artificiala cu material biologic atent selectionat.
De fapt, dupa cum spune chiar proprietarul acestei locuinte inedite, moara nu a fost niciodata moara, ci este doar carcasa unei mori, proiectata de catre un arhitect dupa schita imaginata chiar de catre proprietarul casei.
Roata morii este functionala si transforma puterea vantului in energie cu care noaptea este iluminata curtea casei.In interiorul casei sunt 150 de metri patrati locuibili. “Moara” este dotata cu absolut tot ce este necesar unui trai decent. Moara are patru niveluri, incepand cu o pivnita in care familia isi pastreaza alimentele si muraturile si alte rezerve pentru iarna, cu o bucatarie micuta dar foarte confortabila, la nivele superioare fiind spatiile de locuit ale familiei.
Surse/Referinte:
[1] ziarulnational.md/unic-in-moldova
[2] youtube.com/watch?v=umEybQpFzjs Apud Blog Glasul-Moldovei.blogspot.md
În a doua jumătate a secolului al XV-lea, Imperiul Otoman, condus de sultanul Baiazid al…
Deși nu sunt finalizate încă lucrările la exterior și interior, parohia Sfântul Mare Mucenic MINA,…
Ziua de 4 iulie 1848, acest moment marchează începutul unei etape esențiale în Revoluția Română…
Unul dintre paradoxurile antiromânismului din Ardealul teorizat de administrația maghiară în perioada dualismului austro-ungar este…
Gestul lui Nicolae Borgovan, din 2 iulie 1888, la Beiuș, este unul dintre acele momente…
"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…
Leave a Comment