Proiect european pentru restaurarea vechilor cetati ale Moldovei

In Soroca cetatenii orasului pot vedea cum decurg lucrarile de restaurare a vechii cetati medievale. In interiorul cetatii Soroca mai multi mesteri si zidari se straduie sa restaureze turnurile fortaretei.
Au inceput cu lucrari de consolidare pentru a se putea apoi lucra in siguranta, s-a injectat ciment in structura zidariei si totodata s-au amenajat boltile paraclisului, din caramida produsa dupa metode medievale , produsa la Sighisoara.

Proiect european pentru restaurarea vechilor cetati ale Moldovei

Antreprenorul care efectueaza lucraile de restaurare este compania romaneasca Iasicon, acelasi antreprenor care s-a ocupat si de lucrarile de consolidare si restaurare de la Cetatea Neamtului. Restaurarea Cetatii Soroca se face din fonduri europene iar din acest proiect denumit “Bijuterii Medievale” mai fac parte si cetatile / fortaretele medievale Hotin si Suceava.

De la distanta se pot vedea cele trei steaguri ale tarilor implicate in acest proiect : Ucraina , Republica Moldova si Romania. Restaurarea insa nu va fi totala chiar daca proiectul a fost facut pentru o restaurare completa pentru a usura viitoarele lucrari. S-a obtinut extinderea proiectului pana la 18 mai 2015 , atunci cand se preconizeaza organizarea unui Festival Medieval dar si editarea hartilor si a pliantelor in asteptarea vizitatorilor si a turistilor.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

In viitorul program transfrontalier , de aceasta data bilateral intre Republica Moldova si Romania, ar putea finanta in totalitate proiectul de restaurare al Cetatii Soroca. Datorita fluctuatiei bursiere a monedei EURO , pe parcursul acestui proiect s-au facut si economii estimate la 6 milioane de lei. Cu aceste fonduri se vor putea acoperi unele lucrari de restaurare in plus, ce nu erau initial cuprinse in proiectul curent.

Proiectul a decurs destul de bine , toate partile cooperand intr-un mod profesionist. Odata cu terminarea lucrarilor de restaurare , ministrul culturii Monica Babuc spera ca cetatea Soroca se va tranforma intr-un punct de atractie turistica.

Autoritatile locale din Soroca s-au implicat in acest proiect cu speranta transformarii cetatii intr-un punct turistic , in proiect fiind incluse si reabilitarea drumului catre cetate, amenajarea parcului si a buticurilor pentru suvenire.

Multe dintre materialele folosite la restaurarea cetatii sunt aduse din Romania doar piatra locala fiind folosita pentru a pastra aspectul autentic al cetatii.

Asteptam cu totii cand barierele dintre Republica Moldova si Romania nu vor mai exista si Stefan cel Mare isi va vedea din noua Moldova reintregita. 


Surse :

http://odn.info.md/2014/05/cetatea-soroca-ramane-pe-mana-restauratorilor/

https://www.facebook.com/vadim.sterbate?fref=photo

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Cei care au dat aviz de mediu pentru sonda pot manca legume de la PUNGESTI?

vin mai 30 , 2014
Cand detii anumite functii si iei anumite decizii trebuie sa ai si o anumita responsabilitate.De la o institutie numita Agentia pentru Protectia Mediului te astepti sa apere mediul si sanatatea cetatenilor acestei tari. Este al doilea an la rand in care Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui va organiza o expozitie […]
Cei care au dat aviz de mediu pentru sonda pot manca legume de la PUNGESTI?

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro