RSS

Inaugurare care îndeamnă la neui…

Inaugurare care îndea…

De ce nu avem autostrăzi? De mil…

Da! Asta ne spune un …

Naționaliștii români avertizează…

Naționaliștii români …

După ce francezii au fost avanga…

După ce francezii au …

Asalt împotriva valorilor conser…

Asalt împotriva valor…

Pledoarie a unui deputat pentru …

Pledoarie a unui depu…

O nouă hemoragie dinspre PNL spr…

O nouă hemoragie dins…

Deputatul UDMR Attila Korodi: "P…

Deputatul UDMR Attila…

Ministerul Culturii a elaborat p…

Ministerul Culturii a…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Proiect european pentru restaurarea vechilor cetati ale Moldovei

Print Friendly, PDF & Email

In Soroca cetatenii orasului pot vedea cum decurg lucrarile de restaurare a vechii cetati medievale. In interiorul cetatii Soroca mai multi mesteri si zidari se straduie sa restaureze turnurile fortaretei.
Au inceput cu lucrari de consolidare pentru a se putea apoi lucra in siguranta, s-a injectat ciment in structura zidariei si totodata s-au amenajat boltile paraclisului, din caramida produsa dupa metode medievale , produsa la Sighisoara.

Proiect european pentru restaurarea vechilor cetati ale Moldovei

Antreprenorul care efectueaza lucraile de restaurare este compania romaneasca Iasicon, acelasi antreprenor care s-a ocupat si de lucrarile de consolidare si restaurare de la Cetatea Neamtului. Restaurarea Cetatii Soroca se face din fonduri europene iar din acest proiect denumit “Bijuterii Medievale” mai fac parte si cetatile / fortaretele medievale Hotin si Suceava.

De la distanta se pot vedea cele trei steaguri ale tarilor implicate in acest proiect : Ucraina , Republica Moldova si Romania. Restaurarea insa nu va fi totala chiar daca proiectul a fost facut pentru o restaurare completa pentru a usura viitoarele lucrari. S-a obtinut extinderea proiectului pana la 18 mai 2015 , atunci cand se preconizeaza organizarea unui Festival Medieval dar si editarea hartilor si a pliantelor in asteptarea vizitatorilor si a turistilor.

In viitorul program transfrontalier , de aceasta data bilateral intre Republica Moldova si Romania, ar putea finanta in totalitate proiectul de restaurare al Cetatii Soroca. Datorita fluctuatiei bursiere a monedei EURO , pe parcursul acestui proiect s-au facut si economii estimate la 6 milioane de lei. Cu aceste fonduri se vor putea acoperi unele lucrari de restaurare in plus, ce nu erau initial cuprinse in proiectul curent.

Proiectul a decurs destul de bine , toate partile cooperand intr-un mod profesionist. Odata cu terminarea lucrarilor de restaurare , ministrul culturii Monica Babuc spera ca cetatea Soroca se va tranforma intr-un punct de atractie turistica.

Autoritatile locale din Soroca s-au implicat in acest proiect cu speranta transformarii cetatii intr-un punct turistic , in proiect fiind incluse si reabilitarea drumului catre cetate, amenajarea parcului si a buticurilor pentru suvenire.

Multe dintre materialele folosite la restaurarea cetatii sunt aduse din Romania doar piatra locala fiind folosita pentru a pastra aspectul autentic al cetatii.

Asteptam cu totii cand barierele dintre Republica Moldova si Romania nu vor mai exista si Stefan cel Mare isi va vedea din noua Moldova reintregita. 


Surse :

http://odn.info.md/2014/05/cetatea-soroca-ramane-pe-mana-restauratorilor/

https://www.facebook.com/vadim.sterbate?fref=photo


Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!loading...

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

Activitatea noastră poate fi susținută și îmbunătățită prin finanțarea acțiunilor pe care le desfășurăm. Dacă apreciați ceea ce facem și ce încercăm să facem și pe viitor, puteți contribui prin donații:
Cont in LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
Cont in EURO: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22

Donatii prin PayPal

Alege valuta

Indroduceti sumaComentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline